Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дезинфорадар: Втвърдяване на тона

[post-views]
Дезинфорадар: Втвърдяване на тона

НАТО втвърдява тона спрямо агресора Русия. Това е основното послание от завършилата вчера среща на високо равнище на Северноатлантическия пакт. Не се оправдават надеждите на Кремъл, че Западът се е уморил да помага на Украйна. Обещаната помощ от 40 млрд. евро за следващата година вероятно ще позволи на украинците най-малкото да удържат сегашните си фронтови рубежи. Разбити са и фалшивите твърдения на Москва за някакъв западен натиск върху Киев за започване на мирни преговори. Нищо подобно – лидерите на страните от НАТО потвърдиха, че Украйна решава сама дали, кога и при какви условия да преговаря.

Същевременно НАТО се обезопасява срещу две потенциални мини, застрашаващи вътрешното единство на организацията. Едната се казва Доналд Тръмп, а другата – Виктор Орбан. Дори и Тръмп да се върне в Белия дом от януари идната година, координацията на помощта за Украйна вече няма да е в негови ръце, фиксиран е и минималният размер на тази помощ. Орбан пък се съгласи да не руши консенсуса в Алианса срещу обещание, че няма да дава пари за Украйна.

Засилването на военната индустрия и повишаването на нивото на стандартизация са друго магистрално направление за НАТО, очертано на Срещата на върха. Ясно е, че политическото единство и детайлните военни планове не са достатъчни – нужни са и повече оръжия и боеприпаси. И тях ще ги има, въпрос на време е.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани