Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

От съображения за сигурност властите в Судан наредиха на всички чужденци да напуснат столицата Хартум

[post-views]
От съображения за сигурност властите в Судан наредиха на всички чужденци да напуснат столицата Хартум

Суданските власти наредиха от съображения за сигурност всички чужденци до две седмици да напуснат столицата Хартум и района ѝ, предаде ДПА, като се позова на отдела на полицията, отговарящ за чуждестранните граждани в страната.

Чужденците трябва да напуснат за своя собствена безопасност на фона на продължаващите сражения между суданската редовна армия и паравоенните Силите за бърза подкрепа (СБП), казаха от полицията.

Според съобщения в местните медии враждебността към чужденците, особено към тези от други африкански държави, се е засилила след информацията за чуждестранни наемници в редиците на СБП.

Само преди няколко дни са били задържани над 150 чужденци, които не са имали валидни документи за пребиваване.

Повече от година в Судан се води кръвопролитна борба за власт между де факто управляващия Судан и главнокомандващ редовната армия генерал Абдел Фатах ал Бурхан и бившият му съюзник и настоящ командващ СБП генерал Мохамед Хамдан Дагало, отбелязва ДПА.

По данни на ООН конфликтът е принудил близо 10 милиона души да напуснат домовете си и създава потенциална опасност от масов глад.

Служителите на международните хуманитарни организации и дипломатите, които все още се намират в страната, напуснаха Хартум след избухването на сраженията и сега работят от Порт Судан, където ситуацията е сравнително стабилна, отбелязва ДПА.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани