Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Финландският парламент прие с минимално мнозинство спорен закон за връщане на мигранти от трети страни от границата с Русия

[post-views]
The Finnish Parliament

Финландският парламент прие днес с крехко мнозинство спорен закон за връщането на мигранти от границата с Русия, предаде Асошиейтед прес. Той ще позволи на граничната полиция да отхвърля молби за убежище на мигранти от трети страни, опитващи се да влязат на финландска територия от съседна Русия.

Според закона граничната полиция ще има правомощията да блокира търсещите убежище, след като повече от 1300 нелегални мигранти пристигнаха на границата на Финландия с Русия миналата година, което принуди Хелзинки да я затвори, съобщи Ройтерс.

Финландия обвинява съседна Русия, че води „хибридна война“ и използва миграцията като оръжие, насърчавайки голям брой търсещи убежище от страни като Сирия и Сомалия да пресичат руско-финландската граница. Кремъл отхвърля това твърдение.

Хелзинки смята, че Москва насърчава пресичането на границата заради присъединяването на Финландия към НАТО, подкрепящо Украйна срещу руската инвазия.

Временният закон, който ще действа в продължение на една година, беше одобрен от 167 депутати с минималния брой гласове, необходими за приемането му в 200-местния Едускунта (парламента на Финландия). Против законопроекта гласуваха 31 депутати, сред които представители на съюзите на левицата и на зелените.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани