Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Япония предупреди за засилване на напрежението заради китайските военни маневри край Тайван

[post-views]
Япония предупреди за засилване на напрежението заради китайските военни маневри край Тайван

Япония предупреди днес, че Китай рискува да засили напрежението около Тайван със своите военни учения, които частично изглеждат като подготовка на силите на Пекин за възможна инвазия на територията на самоуправляващия се остров, съобщи Ройтерс.

„Не можем да отхвърлим възможността за засилване на напрежението поради увеличаващата се военната дейност“, заявява Япония за първи път в ежегодната си „Бяла книга на отбраната“.

Япония се притеснява, че конфликт с Тайван може да се разпространи и на нейна територия.

С най-западния си остров, разположен едва на около 110 км от Тайван, Япония държи на своя територия 50 хил. американски войници, стотици американски бойни самолети и самолетоносачна ударна група, която Вашингтон може да разположи в защита на Тайван.

Японската „Бяла книга“ от 548 страници подчертава и плановете на Китай до 2030 г. да удвои ядрения си арсенал до над хиляда бойни глави.

Споменават се и плановете на Северна Корея да засили способностите си за нанасяне на ядрен удар с помощта на наблюдателни сателити и нови, по-модерни ракети, обсега на някои от които достига до САЩ.

Япония също така изразява загриженост от Русия, заради военните ѝ връзки с Китай и отскоро със Северна Корея.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани