Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Японското министерство на отбраната съобщи, че над 200 военни и висши чиновници от ведомството са наказани дисциплинарно за нарушения

[post-views]
JAPAN

Министерството на отбраната на Япония съобщи днес, че е наложило дисциплинарни наказания на 218 военнослужещи от японските сили за самоотбрана (въоръжени сили) и висши служители в администрацията на ведомството заради множество нарушения, сред които неправилно боравене с класифицирана информация, както и консумация на храна и напитки във ведомствените ресторанти на самообслужване, без да се заплаща за това, предаде агенция Киодо.

Лицата, на които са наложени дисциплинарни наказания, са обвинени също и в злоупотреба със служебно положение.

От наказаните 11 са уволнени, двама са понижени в длъжност, 83-ма са временно отстранени от работа, 14 са наказани с намаление на заплатата, а 7 са получили официално порицание. Останалите са наказани само със забележка или предупреждение.

Скандалите засягат главно японските военноморски сили, поради което техният началник-щаб адмирал Сакай Рьо ще се оттегли от поста на 19 юли. Неговото място ще заеме вицеадмирал Акира Сайто.

Разкритията засилват нарастващото безпокойство сред обществеността в Япония за състоянието в министерството на отбраната и японските въоръжени сили в момент, когато Токио укрепва отбранителните си способности чрез увеличаване на държавните разходи на фона на все по-сериозни предизвикателства за сигурността вследствие на действията на Китай, Северна Корея и Русия.

Министърът на отбраната Минору Кихара заяви на пресконференция: „Дълбоко осъзнавам отговорността си за това, че предадох вярата на обществеността“. Той се извини при обявяването на дисциплинарните наказания и обеща да върне заплатата си за един месец като член на японското правителство.

Същевременно Кихара, който зае сегашния си пост през септември 2023 г., отрече, че ще подаде оставка като министър на отбраната на Япония и обеща обновяване на министерските организации под негово ръководство, за да възстанови общественото доверие във въоръжените сили.

Часове преди изявлението японският премиер Фумио Кишида се извини за безпокойството сред обществеността, породено от случилото се. След като участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон, той заяви пред журналисти в САЩ, че се надява Кихара да продължи да изпълнява задълженията си.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани