Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Японският премиер Фумио Кишида и новият му британски колега Киър Стармър се споразумяха да предоставят силна подкрепа за Украйна

[post-views]
Японският премиер Фумио Кишида и новият му британски колега Киър Стармър се споразумяха да предоставят силна подкрепа за Украйна

Японският министър-председател Фумио Кишида разговаря с новия британски премиер Киър Стармър и двамата постигнаха съгласие, че двете страни ще продължат да оказват решителна подкрепа на Украйна, предаде Киодо.

Първата лична среща на Кишида със Стармър, откакто британската Лейбъристка партия спечели убедителна изборна победа миналата седмица, слагайки край на 14-годишното управление на консерваторите, се състоя в в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Както и по време на телефонния си разговор през уикенда, двамата се договориха да работят в тясно сътрудничество по редица двустранни и регионални въпроси, като например продължаването на санкциите срещу Русия след нейното нахлуване в Украйна и проекта с Италия за разработване на изтребител от следващо поколение, съобщи японското Външно министерство.   

Вчера, преди да отпътува за Германия, Кишида проведе двустранни разговори и с финландския президент Александер Стуб и нидерландския си колега Дик Схоф.

Според японското външно министерство Кишида е казал на Стуб, че присъединяването на Финландия към НАТО през миналата година, гарантира засилване на двустранното сътрудничество чрез трансатлантическия алианс и Вашингтон. Лидерите се споразумяха да засилят сътрудничеството в областта на съвременната наука и технологии, включително при разработването на 5G и 6G безжични мрежи, и суперкомпютрите – сфери, в които и двете страни имат значителен напредък, уточни ведомството.

По време на срещата на Кишида със Схоф министър-председателите на двете страни обсъдиха кризата в Украйна и други важни въпроси, свързани със сигурността, и потвърдиха, че ще работят в по-тясно съвместно сътрудничество, като през следващата година ще бъде отбелязана 425-ата годишнина от началото на търговския обмен между Япония и Нидерландия, се казва в съобщението.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани