Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Общините Хисаря и Калояново набират доброволци срещу пожара за утре

[post-views]
Общините Хисаря и Калояново набират доброволци срещу пожара за утре

Общините Хисаря и Калояново набират доброволци, които да се включат и утре (14 юли) в гасенето на пожара в района на селата Михилци и Иван Вазово. Това съобщи областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева, която благодари на десетките граждани, огнеборците, работниците от горското стопанство и военните, които помогнаха днес за ограничаването на пожара и така предотвратиха опасността от запалване на склада на Военно-медицинска академия с медицински материали.

Общините Хисаря и Калояново набират доброволци срещу пожара за утре
Снимка: БТА 

По данни на директора на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Пловдив, старши комисар Васил Димов, който ръководи на място гасенето на пожара, макар че обстановката е крайно динамична, има надежда утре пожарът да бъде изцяло потушен. Затова е необходима и подкрепата на доброволците.

Сборният пункт за Хисаря за утре е пред фермата, която се намира на пътя между с. Михилци и Хисаря. Пожарникарите ще очакват доброволците в 7:30 ч., за да ги насочат към местата за гасене.

Кметът на община Калояново Младен Кичев в разговор с областния управител проф. Христина Янчева също поиска помощ от доброволци за гасенето на пожара в горския масив между селата Песнопой в община Калояново и Михилци в община Хисар. Огънят беше потушен от страната на с. Иван Вазово, но през последните часове заради високите температури се разгоря отново, обясни проф. Янчева.

По информация от гл. инспектор Димитър Бришимов, началник на Аварийно-спасителния отряд към РДПБЗН-Пловдив, на терен в момента са огнеборци и горски работници с тежка техника, но за утре е крайно необходима повече жива сила. Сборният пункт е пред читалището в с. Иван Вазово. В 7:30 ч. там ще ги очаква представител на общината и ще ги насочи към зоната на пожара.

Доброволците трябва да са облечени с памучни дрехи с дълъг ръкав, с дълги панталони и затворени обувки. Препоръчително е да се снабдят предварително с лопати и тупалки.

Пожарите в Средна гора започнаха на 12 юли сутринта. Заради тежката обстановка областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева обяви частично бедствено положение в Хисаря и Калояново.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани