Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нидерландски съд отхвърли жалба, според която правителството нарушава забрана за износ на части за изтребители Ф-35 за Израел

[post-views]
Гърция прави поредна стъпка към покупката на самолети F-35, но процесът ще отнеме години

Нидерландски съд отхвърли днес жалбата на група от правозащитни организации, според която нидерландското правителство пренебрегва съдебно нареждане за спиране на износа за Израел на части за изтребители Ф-35, които могат да бъдат използвани във войната в ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес.

Съд в град Хага постанови, че правозащитните организации „Оксфам Новиб“ (Oxfam Novib), „Пакс Недерланд“ (Pax Nederland) и „Форумът за права“ (The Rights Forum) не са представили достатъчно доказателства в подкрепа на твърдението си, че нидерландското правителство е пренебрегнало съдебното нареждане.

Апелативен съд нареди през февруари на правителството на Нидерландия да прекрати износа за Израел на части за изтребители Ф-35, а за причина бе посочен рискът от нарушаване на международното право, припомня АП. Нидерландското правителство обжалва тази забрана във Върховния съд на страната, като обяви, че междувременно се подчинява на заповедта и преустановява директния износ за Израел.

Споменатите неправителствени организации се обърнаха отново към съда миналия месец с твърдението, че Нидерландия заобикаля забраната с доставка на части за Ф-35 за САЩ, откъдето те биват изпращани в Израел. Организациите призоваха да бъде наложена глоба за предполагаемото нарушение.

Правозащитните организации правят „доста свободна интерпретация“ на предишно съдебно решение, пише в днешното решение на съда в Хага, цитирано от АП.

Организациите заявиха, че ще продължат с правните си действия.

Израел предприе военната си операция в ивицата Газа, след като на 7 октомври миналата година бойци на палестинското ислямистко движение „Хамас“ извършиха безпрецедентна атака срещу еврейската държава.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани