Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Северна Корея заяви, че категорично осъжда декларацията от срещата на върха на НАТО

[post-views]
Северна Корея заяви, че категорично осъжда декларацията от срещата на върха на НАТО

Северна Корея заяви, че „осъжда по най-категоричен начин“ и че „отхвърля“ декларацията от срещата на върха на НАТО, съдържаща критики във връзка с предполагаемите доставки на оръжия от Пхенян за Русия, предаде Франс прес, като се позова на севернокорейската новинарска агенция КЦТА.

В декларацията от срещата на НАТО, която се състоя във Вашингтон от вторник до четвъртък, лидерите на страните от Алианса разкритикуваха КНДР, като я обвиниха, че „подхранва агресивната война на Русия срещу Украйна“ с „предоставянето на пряка военна помощ“ на Москва.

Севернокорейското външно министерство заяви, че „осъжда по възможно най-категоричен начин и отхвърля „декларацията на (НАТО)“.

Декларацията на НАТО „е агресивна програма, която подстрекава към нова студена война и глобална военна конфронтация“, каза още говорител на външнополитическото ведомство, цитиран от КЦТА.

Пхенян многократно е отричал да доставя оръжия на Москва. През юни обаче севернокорейският лидер Ким Чен-ун и руският президент Владимир Путин подписаха споразумение, предвиждащо взаимна военна помощ в случай на нападение.

В рамките на срещата на върха на НАТО Южна Корея и САЩ се споразумяха да създадат мащабна система за възпиране на Корейския полуостров, в отговор на ядрените заплахи на Северна Корея, отбелязва АФП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани