Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Антиукраинските наративи – лъжата и фактите

[post-views]
Антиукраинските наративи – лъжата и фактите

Трагедията не е извинение за разпалване на омраза
Наскоро в Чехия и Словакия станаха две трагични пътнотранспортни произшествия. В Чешката република влаков сблъсък в Пардубице уби четирима души и рани над 20. Потребителите на социалните мрежи обвиниха основните медии, че игнорират словашките жертви и обвиняват Русия. В действителност чешките медии съобщиха националността на всички жертви, веднъж потвърдени, без никакви спекулации за руско участие. В Словакия, на магистрала D1, близо до Хорна Стреда, камион блъсна пожарникари, убивайки двама офицери. Слуховете лъжливо твърдяха, че шофьорът на камиона е украинец, но всъщност той е поляк.

Украинците нямат облаги пред местните
Публикация във Фейсбук, повтаряща невярно твърдение от 2022 г., със снимка на трима чешки политици невярно твърди, че украинците в Чешката република ще получават пенсии на 60-годишна възраст, използвайки по-благоприятната възраст за пенсиониране в сравнение с тяхната страна. Сайтове за разследваща журналистика обаче потвърдиха, че за да получат пенсия, украинците трябва да достигнат същата възраст, която важи и за чешките граждани.

Германия не се отървава от украинците
Над един милион украински бежанци ще бъдат експулсирани от Германия според фалшив разказ, разширен от прокремълски медии, пише Veridica. Сюжетът твърди, че канцлерът Олаф Шолц е заплашил да блокира всякакви преговори в Брюксел след изборите за Европейски парламент в други страни в блока, които отказват „разпределение, основано на солидарност“. Интеграцията на бежанците е горещо обсъждан въпрос в германското общество, но канцлерът Шолц никога не е правил подобно изявление.

Как Русия дискредитира украинските бежанциКак Русия дискредитира украинските бежанци
„Детектор Медиа“, позовавайки се на Центъра за противодействие на дезинформацията, публикува списък с преобладаващи разкази за украинските бежанци в чужбина. Той включва три области на руското информационно влияние: представяне на украинските бежанци като неблагодарни вандали и престъпници пред европейската публика, демонизиране на страните от ЕС за подкрепа на украинските бежанци пред руската и украинската публика и популяризиране на Русия като най-доброто убежище за жертвите на войната.

Пропагандата на фона на европейските избориПропагандата на фона на европейските избори
Войната в Украйна се оказа благодатна почва за различни неверни твърдения и манипулации в навечерието на изборите за Европейски парламент. Основният наратив, според анализ на Factcheck.bg, твърди, че Брюксел не иска мир в Европа и че ЕС може да предизвика Трета световна война, като участва в конфликта. Тези подвеждащи изявления имаха за цел да намалят подкрепата за Киев и да увеличат посланията от крайнодесни партии.

Украйна е суверенна държава
Потребител на социалната мрежа Threads сензационно заяви, че САЩ планират да превземат украинска територия и да „откраднат това, което принадлежи на Русия“. Сайтът Demagog развенча това твърдение, определяйки го като неоснователно. Журналистите от тази медия обясниха, че подобни съобщения са прокремълска дезинформация, предназначена да оправдае действията на Русия и да прехвърли вината за нейната агресия. Всъщност Украйна е суверенна държава, призната от международната общност, и не принадлежи на Русия или на друга нация.

Литва не изпрати свои войски в Украйна
Разказът за участието на Литва във войната в Украйна остава популярен в Литва. Delfi продължава да предупреждава за опитите за сплашване на обществеността с истории за войници, които масово напускат службата, за да избегнат изпращане в Украйна. Дезинформаторите дори използваха неотдавнашен инцидент, при който литовци попаднаха под руски обстрел, докато транспортираха помощ за украинските войски, лъжливо твърдейки, че са участвали в бойни операции. Delfi по-късно потвърди, че това не е вярно.

Русия демонизира украинските деца
Руските медии изфабрикуваха история, в която се твърдеше, че деца на 10-годишна възраст в Мариупол се разхождат из окупирания град, убивайки руски войници, като забиват ножове под бронежилетките им. Bachmut.in.ua съобщава, че тази измислица е поредният груб опит да се оправдаят руските престъпления срещу цивилни, включително деца.

Обзорът на антиукраинските дезинформационни наративи е от сайта Ukraine+Intell Brief – проект на Free Press for Eastern Europe.

Най-ново

Единична публикация

Избрани