Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военни полицаи стрелят и на полигон „Сливница“

[post-views]
Военни полицаи стрелят и на полигон „Сливница“

Как и къде се подготвят военните ни полицаи? На какви оръжия тренират, какво точно тренират, как са оценявани, какви са критериите за успешно преминати курсове? Това са все въпроси, които винаги са били забулени в известна тайна, защото и естеството на службата е такова. Има обаче и факти, които не са класифицирани и представляват интерес за обществото ни. Учебният център на Служба „Военна полиция“ подготвя военнослужещите от службата в основни и специализирани курсове и отговаря за подготовката на личния състав. Има и различни видове курсове. От основните курсове особено важен е общовойсковият модул, който е задължителен за всички, които служат във Въоръжените сили. Има и основен курс за военен полицай за получаване на следващо сержантско звание. Има също така и множество специализирани курсове, които са свързани с декларираните сили. Те са за снайперисти, картечари, гранатометчици, водач на „пустинна котка“.

По време на изложението „Хемус 2024“ в Пловдив Служба „Военна полиция“ представи най-модерните си оръжия


Курсовете основно се провеждат в учебната база на „Учебния център“. Базата включва и общежитие, закрит стрелбищен комплекс, спортна зала и учебни кабинети. За провеждане на занятия по огнева и тактическа подготовка се ползват и възможностите на полигон „Сливница“.
Центърът основно обучава служители на Служба „Военна полиция“. Има възможност обаче и за подготовка на военнослужещи от Министерството на отбраната, както и на други служби – правоохранителни и специални.

Още преди няколко години се заговори за възстановяването и активното използване на полигон „Сливница“ и неговото по-широко използване за различни видове и типове военни учения, стрелби, подготовки и занятия на терен. Проведени бяха такива на Трето бригадно командване от Благоевград с участието и на 10-и механизиран батальон – Враца, както и на 55-и инженерен полк в Белене и др. Тук могат да провеждат специализирани занятия и служителите от Служба „Военна полиция“, като възможностите на полигона позволяват успешното провеждане на тактическа и огнева подготовка. Така възстановяването на полигон „Сливница“ разширява възможностите за максималното му използване особено от формирования, които са в близост, и не се налагат големи разходи за пребазиране на техника и командироване на хора.
Именно по този начин се постига подготовката на военни специалисти, каквито са и служещите във „Военна полиция“ – професионалисти на световно ниво.

Голям интерес предизвикаха снайперските пушки

50-килограмов щит издържа на куршуми от картечница

По време на неотдавна приключилото 16-о издание на Международното изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2024”, което се проведе в Международен панаир Пловдив, бяха представени и въоръжение, и екипировка от Служба „Военна полиция“.
Специално място беше отделено на лекото стрелково въоръжение на службата. Военните полицаи разполагат с разнообразно стрелково оръжие, което включва освен основните системи пистолети и автомат, а така също и специализирани системи като гладкоцевните и снайперските пушки. Това са двата модела съвременни снайперски пушки: Ritter & Stark – първият от тях, използващ стандартния за Алианса боеприпас 7.62х51 NATO, другият модел използва по-ефективния и мощен боеприпас .338 Lapua Magnum. Особено внимание привлече моделът снайперовата пушка Ritter & Stark SX-1 в .338 Lapua Magnum. Третата снайперска пушка на щанда на Служба „Военна полиция“ е станалата легендарна Heckler & Koch, PSG-1, калибър 7,62х51 NATO, създадена след атентата в Мюнхен по време на Летните oлимпийски игри 1972 г. по задание на немската антитерористична част GSG-9.

Въоръжението на ВП винаги е предизвиквало особен интерес, защото е атрактивно и съвременно

Представено беше също и гладкоцевно оръжие Benelli M4 Super 90. Aвтомат „Калашников“ – модернизирана версия, скъсен вариант, с възможност за поставяне на прицели тип „червена точка“ и подцевен фенер. Немският картечен пистолен MP 5K, който е скъсена версия на стандартния MP 5 и се използва за лична охрана на VIP. Представен беше също и автомат „Калашников“, калибър 5,56 използващ маркиращи боеприпаси FX® Marking Cartridges, който се използва за двустранни тактически треннировки на принципа „сила срещу сила“.
Имаше и интерес не само към лекото стрелково оръжие, а и към специализираните средства за разузнаване като например бинокъл Steiner с вграден копмас и наблюдателма тръба Vortex с голямо увелечение. Внимание привлече и хидравличната система Weber за проникване по механичен способ на специализиран екип в помещение. От нелеталните средства беше представенo несмъртоносното електрошоково оръжие Taser, което е много ефективно помощно средство, използва се в много страни по света и е доказало своята ефективност.
Представен беше и щит, който тежи 50 кг и се използва за действия в затворени пространства, като служи да прикрие екипа, като първият от екипа носи щита, а всички останали се подреждат зад него в колона.
Щитът е с високо ниво на балистична защита и издържа на 7,62х54 патрони на картечница. Изглежда голям и атрактивен и поради това привлече и вниманието на публиката по време на изложение „Хемус 2024“ в Пловдив.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани