Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Не вярвах, че някога ще вдигна любимата титла на Яна Новотна“, призна новата шампионка на „Уимбълдън“ Барбора Крейчикова

[post-views]
"Не вярвах, че някога ще вдигна любимата титла на Яна Новотна", призна новата шампионка на "Уимбълдън" Барбора Крейчикова

Новата шампионка на „Уимбълдън“ Барбора Крейчикова заяви, че връзката й с треньорката и легенда на тениса в Чехия Яна Новотна е променила пътя й в професионалния тенис. Крейчикова спечели втората си титла в Големия шлем днес, след като триумфира и на Ролан Гарос през 2021-а година. Днес чехкинята, която преди турнира беше на 27-а в ранглистата на WTA, се наложи над Джазмине Паолини с 6:2, 2:6, 6:4 и остави титлата като притежание на страната си, тъй като миналата година на кортовете в Лондон триумфира Марката Вондроушова.

"Не вярвах, че някога ще вдигна любимата титла на Яна Новотна", призна новата шампионка на "Уимбълдън" Барбора Крейчикова
новата шампионка на „Уимбълдън“ Барбора Крейчикова

Победата на Крейчикова идва 26 години след като Новотна спечели единствената си титла от Шлема, вдигайки трофея, към който най-много се стремеше. Пет години по-рано тя игра финал, но претърпя поражение от Щефи Граф.

Новотна взе тийнейджърката Крейчикова под крилото си, но през 2017-а година почина от рак на 49-годишна възраст. И не успя да види плодовете от труда си, както и истинското разцъфване на таланта на наследничката си. И двете са от един и същи град – Бърно, което улеснило новата шампионка от „Уимбъдън“ да почука на вратата на шампионката за съвет и помощ.

„Когато се спрях пред нейната къща, реално това промени живота ми. Когато приключвах юношеските си години на корта не знаех дали да продължа към професионалния спорт или да се отдам на образованието си. Яна беше тази, която ми каза, че имам потенциала да стана професионалист“, започна разказа си Крейчикова.

И след това влиза в доста емоционална палитра: „Преди да си отиде от този свят тя ми каза да направя всичко, за да спечеля турнир от Големия шлем. Направих това в Париж през 2021-а и това беше невероятен момент за мен. Никога не съм вярвала обаче, че ще спечеля същия трофей, който тя е вдигнала през 1998-а година“.

Тя трудно сдържаше сълзите си и изхлипа, когато видя името си на победител на таблото, редом с това на Новотна, преди да продължи с радостта от титлата. Сега Крейчикова ще се върне в топ 10 на женския професионален тенис в понеделник, но също така вече се гордее и с факта, че е първата чехкиня с титли на различни настилки в „Големия шлем“.

„Нереално е това, което току-що се случи“, каза 28-годишната шампионка. „Най-добрият ден в моята тенис-кариера и най-добрият ден в живота ми. Просто си казвах да бъда смела. Беше толкова труден мач, страхотен финал, страхотно състезание и съм супер щастлив да стоя тук и да се наслаждавам на този момент“, завърши Крейчикова.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани