Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пожарът в Средна гора е локализиран, съобщи директорът на пловдивската пожарна ст. комисар Васил Димов

[post-views]
Пожарът в Средна гора е локализиран, съобщи директорът на пловдивската пожарна ст. комисар Васил Димов

Пожарът в Средна гора, който трети ден гасят доброволци, пожарникари, служители на Държавно горско стопанство и военнослужещи, е локализиран, съобщи директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов. До момента огънят е обхванал около 15 хил. декара площ, но периметърът е ограничен и разпространението му е спряно.

Пожарът в Средна гора е локализиран, съобщи директорът на пловдивската пожарна ст. комисар Васил Димов
Снимка: кореспондент на БТА 

Пожарът над хисарското село Михилци е напълно локализиран, има няколко единични огнища в труднодостъпен район, на които са разположени екипи, посочи Димов. Около 60 доброволци са тръгнали днес от село Иван Вазово, а още толкова от Хисаря и Михилци. На място са 11 екипа на пожарната и 45 огнеборци. От Държавно горско стопанство са се включили 20 служители и пет единици техника. Военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада са 25. Два багера и други две единици техника продължават да правят просеки в гората, за да ограничат огъня. Община Хисаря подпомага гасителните действия с водоноски.

Необходимо е засегнатата площ да се обходи навсякъде, защото когато температурите се повишат и се изпари влагата, огнищата се възобновяват, обясни директорът на пожарната. По думите му и най-малкото огнище може да отвори нов фронт на пожара, както се е случило в късния следобед вчера. 

Пожарите в Средна гора започнаха на 12 юли сутринта. Заради тежката обстановка областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева обяви частично бедствено положение в Хисаря и Калояново. В борбата с огъня в първия ден се включиха и вертолети от 24-та авиобаза Крумово. В близост до пожара има военен склад, в който се съхранява техника на Военномедицинската академия  – бутилки с въглероден диоксид. В охраната му са включени и служителите на 61-ва Стрямска механизирана бригада. 

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани