Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ ще разположат крилати ракети в Германия

[post-views]
САЩ ще разположат крилати ракети в Германия

САЩ ще разположат ракети „Томахоук“ с далечен обсег в Германия. Руското правителство обяви, че също привежда балистичните си ракети в готовност, за да отговори на заплахата. В съвместно изявление Германия и САЩ обявиха, че за първи път от Студената война насам на германска територия отново ще бъдат разположени американски оръжия с далечен обсег на действие, които ще достигат чак до Русия. Разполагането на ракетите има за цел да послужи като принос на САЩ „към интегрираното европейско възпиране“.
Първоначално се планира разполагането да бъде „временно“, а по-късно да стане „постоянно“. От 2026 г. в Германия ще бъдат разположени крилати ракети „Томахоук“ с обсег на действие значително над 2000 км, зенитни ракети SM-6 и хиперзвукови ракети, които в момента все още се разработват. Те са предназначени за осигуряване на по-добра защита на съюзниците от НАТО в Европа.
САЩ ще се придържат към плановете си дори при евентуално президентство на Тръмп според германския министър на отбраната Борис Писториус. Той заяви, че планът на САЩ е и призив към Германия и другите европейски държави сами да осигурят ракети с голям обсег.
Тъй като ракетите ще дойдат в Германия само „на ротационен принцип“, това е „ясно свързано с очакването на САЩ, че ние самите ще инвестираме в разработването и закупуването на такива автономни оръжия“, каза Писториус. Временното разполагане на американските ракети „ще ни даде точно толкова време, колкото ни е необходимо за това“.
Русия обяви, че възнамерява да отговори с военни средства на планираното разполагане на американски ракети с далечен обсег в Германия. Това съобщават държавните медии в Русия, като се позовават на заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков. Планът за разполагане на ракети с далечен обсег в Германия има за цел да застраши сигурността на Русия, е цитиран Рябков. Не се посочват конкретни подробности за обявените военни мерки.

Най-ново

Единична публикация

Избрани