Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ръководителят на украинското военно разузнаване заяви, че е имало няколко опита за убийство на Путин

[post-views]
Ръководителят на украинското военно разузнаване заяви, че е имало няколко опита за убийство на Путин

Правени са няколко опита за убийство на руския президент Владимир Путин, заяви днес ръководителят на украинското военно разузнаване Кирило Буданов, цитиран от ДПА.

„Но, както виждате, те са били неуспешни“, каза Буданов пред украинския сайт „Ню войс“ (New Voice). Генералът не каза на какво се базират изявленията му. Той не каза също дали неговата или други украински разузнавателни служби са били замесени в плановете, отбелязва ДПА.

Агенцията припомня, че Буданов е правил провокативни изказвания в миналото като форма на психологическа война. Кремъл отговори, като говорителят Дмитрий Песков даде да се разбере, че сигурността на президента ще бъде защитена. „Заплахата от режима в Киев е очевидна“, заяви Песков, цитиран от ТАСС.

По думите на Буданов Путин вече не е компромисна фигура, приемана от целия руски елит, но тъй като е на власт от повече от 20 години, руснаците се страхуват да го загубят.

Според Буданов, когато Путин умре, реакцията ще бъде като при смъртта на съветския диктатор Йосиф Сталин през 1953 г. Хората в Съветския съюз тогава са смятали, че „се е сринал целият им свят, те не са знаели как да продължат да живеят“, коментира Буданов.

Малко се знае за опитите за атаки срещу Путин по време на дългогодишното му управление. Опит за убийството на Путин от мъже от Кавказ се е провалил през май 2022 г., малко след като руският президент нареди пълномащабна инвазия в Украйна, каза Кирило Буданов. Няма доказателства за подобно нещо, отбелязва ДПА.

В едно интервю президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че е спрял да брои случаите, в които е чувал за планове за убийството му. Руските специални части го преследваха в Киев веднага след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., припомня ДПА.

През май 2024 г. украинското правителство реорганизира ръководството на личната охрана на Зеленски след твърдения, че Москва е наела двама офицери да убият президента, Буданов и други длъжностни лица, припомня ДПА.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани