Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО : Русия погрешно е обвинена за ракетна атака срещу детска болница

[post-views]
ДЕЗИНФО : Русия погрешно е обвинена за ракетна атака срещу детска болница

Украинците обвиняват руснаците в „ракетен удар по детска болница“. На скрийншота и видеото се вижда моментът на удара на ракетата в техническа сграда на територията на болницата. Нито самият взрив, нито неговата сила и звук наподобяват тези на крилата ракета. Мощността не е същата, а и е твърде малка за ракети Х или Циркон. Всички, които са гледали видеото, са напълно съгласни, че това е зенитно-ракетен комплекс, най-вероятно Patriot или IRIS-T.

ОТГОВОР

Опит да се обвинят жертвите на руски ракетен удар и да се оневинят руските сили за потенциално военно престъпление. На 8 юли 2024 г. Русия изстреля най-малко 40 ракети по цели в Украйна, включително най-голямата детска болница. Най-малко 38 души бяха убити в цялата страна, включително 27 в Киев. Повече от 100 души са ранени. Падането на ракетата е заснето във видео с висока разделителна способност и тя изглежда непокътната и целенасочено поразява целта си.

Видеозапис на атаката, заснет от жител на Киев и потвърден от The New York Times, показва ракета, движеща се надолу с висока скорост, преди да удари детската болница. Фабиан Хофман, докторант в университета в Осло, който специализира в ракетни технологии, идентифицира оръжието като руска крилата ракета Х-101. На 9 юли 2024 г. ООН заяви, че има „голяма вероятност“ детската болница в Киев да е претърпяла „пряко попадение“ от руска ракета.

Видът на оръжието и неговата траектория предполагат, че Русия умишлено е нанесла удар срещу болницата, според г-н Хофман. Той каза, че траекторията на ракетата „изглежда контролирана“ и че вероятно е била програмирана преди изстрелването.

Г-н Хофман също отбеляза, че ракетата не е била прехваната от украинската ПВО и е била „напълно непокътната, без видими повреди по фюзелажа“.

Украинските служби за сигурност показаха фрагменти от ракетата, ударила болницата, като я идентифицираха като крилата ракета Х-101.

https://euvsdisinfo.eu/report/russian-wrongly-blamed-for-missile-attack-on-childrens-hospital

Превод – Евгени Мандаджиев

Най-ново

Единична публикация

Избрани