Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Естонската министър-председателка Кая Калас подаде оставка от поста си, за да стане ръководителка на европейската дипломация

[post-views]
Естонската министър-председателка Кая Калас подаде оставка от поста си, за да стане ръководителка на европейската дипломация

Естонската министър-председателка Кая Калас подаде оставка от поста си, за да стане върховен представител по външната политика на Европейския съюз по-късно тази година, предаде АП.

Калас, която е първата жена премиер на Естония, връчи днес официално оставката си на президента Алар Карис по време на кратка среща в президентския дворец в столицата Талин.

При управлението на Калас Естония се превърна в един от най-верните поддръжници на Украйна след началото на руската инвазия през февруари 2022 г.

Обобщавайки резултатите от нейното три и половина годишно управление естонският президент Карис каза пред новинарската агенция Балтик Нюз Сървис, че „това е било време, изпълнено с кризи, повратни събития като пандемията от коронавируса, икономическа рецесия и война в Европа, след като Русия разруши предишната среда за сигурност с агресията си в Украйна“.

Оставката на Калас автоматично води до оставката на нейното трипартийно правителство, съставено от нейната дясноцентристка Партия на реформите, Социалдемократическата партия и либералната партия „Естония 200“. Кабинетът ще продължи да работи в качеството на служебно правителство до полагането на клетва от новото правителство, което най-вероятно ще стане в края на този месец или началото на следващия.

Партията на реформите обяви на 29 юни, че е избрала дългогодишния си функционер и министър за климата Кристен Михал за кандидат за следващ премиер на мястото на Калас, чийто последен официален ангажимент беше участието в срещата на върха на НАТО във Вашингтон миналата седмица.

Номинацията на Михал ще трябва да бъде одобрена от президента Карис и 101-местния парламент, наречен Рийгикогу, където управляващата коалиция разполага със стабилно мнозинство.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани