Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министър Атанас Запрянов откри новата полоса в Трета авиационна база

[post-views]
Министър Атанас Запрянов откри новата полоса в Трета авиационна база

Министърът на отбраната Атанас Запрянов откри днес, 15 юли, новата полоса за излитане и кацане в Трета авиационна база . Той връчи Акт 16 на командира на авиобазата бригаден генерал Николай Русев. „Пожелавам дълги години безаварийно ползване на полосата. Колкото успешни излитания, толкова и успешни кацания“, каза министър Запрянов.

Той припомни, че в авиобазата се изпълняват 49 проекта. Първите два с Акт 16 са рульожките и пистата, има четири проекта, за които предстои подписването на Акт 16 и шест са във фаза на подготовка за Акт 15. По думите му четири проекта са важни за приемането на F-16 и има шанс закъснението по осъществяването им да бъде наваксано. Министър Запрянов подчерта, че инфраструктурата е част от военните способности и фирмите-изпълнители не просто развиват бизнес, а със своя труд, с качеството на изпълнение на строителните работи допринасят за боеготовността и боеспособността на Въоръжените сили.

В рамките на церемонията бе извършено и пребазиране на самолети МиГ-29 от летище Пловдив. По този начин се подновява летателната дейност и носенето на бойно дежурство от Трета авиобаза. „Прехвърлянето на самолетите МиГ – 29 значително ще облекчи работата на летателния състав, ще повиши качеството и ще намали риска“, каза министър Запрянов. Той сподели, че поддръжката на самолетите МиГ – 29 е трудна и подчерта, че хората в авиобазата правят и невъзможното, за да поддържат летателната годност. „Не можем да си позволим да снемем от въоръжение самолетите МиГ – 29, преди да имаме ескадрилата Ф-16“, категоричен бе министърът на отбраната.

В кратък преглед на направеното по време на своя мандат министър Запрянов подчерта положените усилия за изпълнението на всички заложени приоритети. Той посочи, че вече е приключила работата по Стратегическия преглед на отбранителната политика, като в Министерския съвет е изпратен проектът за Бяла книга в отбраната. „Документът прави оценка какво е нужно да се направи, за да се проведат адекватни отбранителни политики, за да можем да се справим с някой от проблемите.“, каза министър Запрянов.

В своя отчет той подчерта направеното по отношение на възнагражденията на военнослужещите. „Благодарен съм на 49-ия парламент, че прие програмата за инвестиции до 2032. Приети бяха промени в Закона, като заплатите бяха привързани към средната и се създаде възможност за 30 процентно увеличение на възнагражденията от началото на следващата. Увеличихме заплатите на хората от академичния състав в цялата страна, което позволява нашите вузове да бъдат конкурентни на цивилните.“, каза министър Запрянов. Той изрази надежда, че във ВВВУ и ВВМУ приемът ще бъде изпълнен напълно, а НВУ ще бъдат заети много повече места в сравнение с миналата година.

Министър Запрянов подчерта, че основен акцент в неговата работа е била модернизацията на Българската армия. „За мен беше много важно да бъдем максимално полезни в тази посока, да подготвим всички проекти за правителствени и парламентарни решения“, каза министър Запрянов.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани