Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украинският президент благодари на Париж за „непоколебимата подкрепа“ на френски език в Деня на Бастилията

[post-views]
Украинският президент благодари на Париж за "непоколебимата подкрепа" на френски език в Деня на Бастилията

Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на френски език в днешния Ден на Бастилията за „непоколебимата подкрепа“ на Франция за Киев от началото на руската инвазия през февруари 2022 г., предаде АФП.

„Поздравления за Франция, президента Еманюел Макрон и целия френски народ по случай националния празник“, написа на френски Зеленски в социалната платформа „Екс“.

„Ние винаги ще бъдем благодарни за непоколебимата военна, политическа и всякакъв друг вид подкрепа (на Франция), която спасява живота на хиляди и хиляди хора в Украйна. И сме най-вече благодарни за френската решимост (в тази подкрепа)“, гласи още публикацията на Зеленски. Днес се навършват 235 години от Френската революция, която избухва на 14 юли 1789 г. с щурма на Бастилията (крепост и затвор в Париж). 

В началото на руската инвазия в Украйна Франция се опита да поддържа форма на диалог с Москва, но от началото на настоящата година позицията ѝ в подкрепа на Киев е категорична, отбелязва АФП. Макрон отвори темата за евентуалното изпращане на сухопътни войски от европейски държави в Украйна, както и за доставката на френски изтребители „Мираж 2000-5“ на Киев.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани