Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европа трябва да е достъпна за всички, заяви председателят на Европарламента Роберта Мецола след избирането си

[post-views]
Европа трябва да е достъпна за всички, заяви председателят на Европарламента Роберта Мецола след избирането си

Нашата Европа трябва да се превърне в Европа, достъпна за всички, в която всеки се чувства не само част от нея, но и неин собственик. Това заяви Роберта Мецола, след като днес за втори път бе избрана за председател на Европейския парламент. Обръщайки към евродепутатите при откриването на десетия Европарламент тя спомена за разминаването между очакванията на хората и това, което евродепутатите могат да направят.

В отговор на въпрос на БТА как да бъде преодолени тези дефицити, Мецола припомни как преди пет години е имало съмнения дали ще има пакт за миграцията и убежището, закон за цифровите услуги, закон за цифровите пазари, закон за изкуствения интелект, законодателство за насилието срещу жените и климатичен пакет.

„Мисля, че това беше най-голямото доказателство, че този парламент постига резултати и действа, когато това се изисква от него“, изтъкна тя, но допълни, че работата не е свършени и предстои много работа. Сега е моментът, мандатът ни беше даден, доверието ни беше дадено. Трябва да сме сигурни, че ще се отплатим за това доверие на нашите граждани, които ни гласуваха доверие, посочи тях.

В речта си след избирането Роберта Мецола изтъкна още отговорността „да оставим Европа по-добра от тази, която сме намерили“. И ние ще оставим Европа на по-добро място, като създадем нова рамка за сигурност и отбрана, която да гарантира безопасността на хората и да даде отпор на експанзионистичните мечти на диктаторите в съседните ни страни, посочи още тя.

Роберта Мецола говори още за конкурентоспособността на Европа, за нуждата от реални решения за климата, за укрепването на социалния стълб, за прилагане на подходящо законодателство в областта на миграцията и убежището, за способността Европа да се възползват от възможностите на цифровата ера.

Научихме, че никога не можем да приемаме демокрацията за даденост, посочи още Роберта Мецола. Тя обърна специално внимание на войната в Украйна. Руската военна агресия срещу суверенна Украйна остава на първо място в дневния ни ред, посочи тя.

Според предварителната програма се очаква новият Европарламент да изрази силна подкрепа за Украйна. В сряда сутринта лидерите на политическите групи ще направят изявления относно необходимостта ЕС да продължи да подкрепя Украйна, а в късния следобед ще бъде гласувана специална резолюция.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани