Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Две кандидатури са подадени за председател на ЕП, гласуването предстои по-късно днес

[post-views]
Две кандидатури са подадени за председател на ЕП, гласуването предстои по-късно днес

Досегашният председател на Европейския парламент Роберта Мецола (Европейска народна партия) и Ирене Монтеро, предложена от парламентарната група „Левицата“, са двете кандидатки за следващ ръководител на институцията. Това съобщиха говорители на ЕП час преди началото на тайното гласуване на евродепутатите, които днес се събират за първата си сесия в Страсбург след изборите през юни. Срокът за представяне на кандидатури изтече снощи.

Предвижда се гласуването днес да продължи около 30 минути, а преброяването на гласовете – около 15 минути. Възможно е председателят да не бъде определен с първото гласуване. След като ЕП има нов председател, евродепутатите ще пристъпят към определянето на неговите 14 заместници. Утре се предвижда да бъдат гласувани петимата нови квестори на ЕП.

В четвъртък евродепутатите ще изслушат председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предложена от Европейския съвет за втори мандат. Фон дер Лайен ще представи насоките за работата на комисията в следващите пет години. В следобедните часове евродепутатите ще гласуват отново тайно, като за успешен избор са необходими 361 гласа. Ако Фон дер Лайен не получи необходимата подкрепа, Европейският съвет ще разполага със срок от един месец, за да представи ново предложение за ръководител на ЕК.

От утрешния дневен ред отпада дебатът, посветен на последното заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС, уточни говорителят. По неговите думи причината е, че председателят на Европейския съвет Шарл Мишел не е имал възможност да присъства. По думите на говорителя, дневният ред засега не предвижда изслушване на унгарския премиер Виктор Орбан, чиято страна пое председателството на Съвета на ЕС от 1 юли, тъй като в графика не е останало необходимото време. Той отбеляза, че новото ръководство на ЕП ще определи дневния ред за следващата сесия през септември.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани