Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Токио укрепи европейските си връзки със споразумения с Берлин и Лондон

[post-views]
Токио укрепи европейските си връзки със споразумения с Берлин и Лондон

Токио очерта осезаемо линията си на евроинтергация миналата седмица, като укрепи връзките си с Лондон и Берлин.

Японският министър-председател Фумио Кишида започна юлската си дипломатическа евроофанзива на срещата на НАТО във Вашингтон. В американската столица той разговаря с новия британски премиер Киър Стармър в кулоарите на тридневния форум на алианса, в последния му ден – 11 юли. Двамата се споразумяха за решителната подкрепа на държавите им за Украйна, предаде Киодо.

По линията на изтребителя

Японската новинарска агенция отбелязва, че това е била първата лична среща на Кишида с лидера на Лейбъристката партия Стармър след убедителната победа на лейбъристите на предсрочните парламентарни избори във Великобритания на 4 юли, сложила край на 14-годишното управление на консерваторите.

Япония и Великобритания участват заедно с Италия в програма, наречена „Глобално въздушно бойно пространство“ (Global Combat Air) за разработването на нов, усъвършенстван изтребител, който по план ще бъде вдигнат във въздуха до 2035 година.

Международното споразумение за стартиране на проект по разработването на осъвременен боен самолет бе подписано от министрите на отбраната на трите държави в средата на декември миналата година. Първият етап от програмата ще стартира догодина.

През 2022 г., година преди споразумението за „Глобално въздушно бойно пространство“, Япония, Великобритания и Италия дадоха началото на първото си мащабно сътрудничество в авиоконструирането с работа по обединен британско-японски проект за изтребител от ново поколение, отбелязва Ройтерс. Първият оперативен изпълнителен директор на програмата ще бъде от Япония. Представител на Италия ще заеме позицията на търговски ръководител на проекта.

Срещата в Берлин

Япония и Германия се споразумяха на 12 юли, при посещението на Фумио Кишида в Берлин, да засилят военното си сътрудничество в Индо-тихоокеанския регион, където Китай увеличава демонстративно военното си присъствие, предаде Киодо.

Освен това по време на разговорите си в германската столица между японския министър-председател и канцлера на страната домакин Олаф Шолц бе договорено създаването на рамка за икономическа сигурност в контекста на разглеждания от тях като свръхпроизводство износ за Европа на китайски електромобили и други основни продукти, в които се влагат мащабни държавни субсидии.

„Важно е заедно с нашите партньори и мислещите като нас страни да дадем колективен отговор на предизвикателството по отношение на икономическата сигурност“, заяви Кишида на съвместна пресконференция с Шолц, цитиран от Киодо. Германският канцлер също призова за съвместна работа за работа за намаляване на зависимостта от доставките от определени страни и региони.

Двамата лидери се споразумяха и да проведат и междуправителствени разговори на високо равнище в Германия, най-вероятно догодина, за да намерят решение на широк кръг проблеми от глобален и регионален мащаб в рамките на ускоряването на двустранното сътрудничество, отбеляза Киодо.

Япония и Германия проведоха първия си междуправителствен диалог на високо равнище с участието на няколко министри от правителствата на двете държави през март миналата година. Тогава Шолц, който встъпи в длъжност два месеца след като Кишида стана министър-председател през октомври 2021 г., посети Токио.

С поглед на изток

Кишида пътува до Германия веднага след участието си в срещата на върха на НАТО във Вашингтон, където в реч изрази „сериозно безпокойство“ относно задълбочаващото се военно сътрудничество на Северна Корея с Русия, продължаваща започнатата през февруари 2022 г. пълномащабна инвазия в Украйна.

Още преди да замине за форума на алианса, японският премиер отбеляза, че връзките на Москва и Пхенян налагат необходимостта Япония да установи по-тесни връзки с НАТО заради засилващите се заплахи за регионалната сигурност и световния мир, предаде Ройтерс. В предварителните си писмени бележки преди форума на алианса Кишида изрази и притеснението си по повод предполагаемата роля на Пекин в подпомагането на продължаващата над две години война на Москва в Украйна, въпреки че не назова поименно Китай.

От друга страна Япония смята, че ескалиращото напрежение между Китай и Тайван е сред най-сериозните изпитания за сигурността в Индо-тихоокеанския регион. Пекин заема твърдата позиция, че самоуправляващият се демократично остров е китайска провинция, която трябва да бъде обединена с континенталната територия, дори и ако е необходимо прилагането на сила.

В петък, когато Кишида и Шолц се срещнаха, влезе в сила двустранното Споразумение за придобиване и взаимно обслужване (Acquisition and Cross-Servicing Agreement, ACSA). Тази спогодба бе договорена като правна рамка за съвместни дейности на отбранителните сили на двете държави.

В споразумението се отбелязва, че „Япония и Германия, в качеството си на важни партньори, споделящи основни ценности като свобода, демокрация, права на човека и върховенство на закона, споделят волята да работят за реализирането на свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион и насърчават сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната“.

В прессъобщение по темата от японското Министерство на външните работи от 29 септември 2023 г. се казва още, че споразумението „ще послужи като основа за укрепване на институционално сътрудничество и се очаква не само да допринесе за сигурността на Япония, но и да помогне за по-активния принос на Япония и Германия за мира и сигурността на международната общност“. 

Японско-германското споразумение опростява процеса на обмен на провизии, гориво и боеприпаси между японските сили за самоотбрана и германската армия. Освен това фрегата на германския военноморски флот трябва да навлезе в японски води това лято, докато японска учебна ескадра се очаква в пристанищния германски град Хамбург, обявиха японски представители, цитирани от Киодо.

Кишида и Шолц потвърдиха, че министрите на отбраната и външните работи на двете страни ще проведат преговори за сигурност в Япония в най-скоро време. Първата подобна среща във формата „две плюс две“ се състоя през 2021 г. с видеконферентна връзка заради пандемията от КОВИД-19.

Що се отнася конкретно до икономическата сигурност, лидерите на Япония и Германия се съгласиха, че тяхното двустранно сътрудничество е важно за поддържането и разширяването на свободния и лоялен международен търговски ред, като се имат предвид „общите черти в индустриалната структура и напредналите технологии“ на двете страни, гласи прессъобщение на японското външно министерство.

Кишида приветства напредъка, наблюдаван в частните сектори на Япония и Германия във връзка с дейността в области като полупроводниците, стратегическите минерални ресурси и водорода и призова за по-тясно и активно сътрудничество в разработването на комуникационни технологии от следващо поколение и създаването на международни правила за изкуствен интелект.

След срещата си с Кишида канцлерът Шолц заяви също, че американските ракети в Германия ще помогнат за „предотвратяване на война“, информира Ройтерс. САЩ ще разположат в Германия крилати ракети „Томахок“, за да подсилят европейския арсенал на НАТО за военно възпиране, предаде ДПА на 10 юли, като се позова на съвместно изявление на правителствата на двете страни.

Шолц отхвърли опасенията, че планираното разполагане на тези американски оръжия с голям обсег на германска територия може да доведе до ескалация на напрежението с Русия. Оръжията са предназначени за възпиране, изтъкна Шолц след срещата си с японския министър-председател в Берлин. „Това, което винаги ни интересува, е предотвратяването на войната“, обяви канцлерът.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани