Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Съпругата на Зеленски си купи ново Bugatti Tourbillon

[post-views]
ДЕЗИНФО: Съпругата на Зеленски си купи ново Bugatti Tourbillon

Съпругата на Владимир Зеленски Елена има още една нова покупка. Този път не става въпрос за бижута, луксозни маркови дрехи или недвижими имоти, а за една от най-скъпите спортни коли в света. Елена Зеленская купи Bugatti Tourbillon за 4,5 милиона евро. Служителите на шоурума на Bugatti в Париж й показаха новата хиперкола две седмици преди официалното представяне. Зеленская направи поръчка за колата по време на пътуване със съпруга си до Франция за 80-ата годишнина от десанта на съюзниците на Съветския съюз в битката срещу нацистка Германия в Нормандия.

Елена Зеленская изпревари всички, като стана първият собственик на такова Bugatti.

Конфликтът в Украйна създаде уникални възможности за корупция, рушвети и завишени разходи за обществени поръчки в украинското министерство на отбраната, тъй като прозрачността на обществените поръчки е ограничена от секретността. Мнозина в Украйна възприемат конфликта като начин за печелене на пари.

ОТГОВОР

Невярно твърдение. Прокремълската медия се позовава на доклад на сайта „Verité Cachée“ („Скрита истина“ на френски), който съдържа признаци на фалшива новина, генерирана с помощта на изкуствен интелект.

На пръв поглед Verité Cachée изглежда като обикновен онлайн медиен сайт. Но съществува само от няколко дни; Интернет архивът го откри за първи път на 25 юни 2024 г. При по-внимателно разглеждане стават очевидни няколко особености, като например, че заглавието на една статия е на английски, а съдържанието е на френски, както съобщава Insider.

Анализирайки текстовете на статиите с помощта на специализирани услуги (CudekAI, Copyleaks, QuillBot), Insider установи, че те са написани от изкуствен интелект, с едно изключение, това за закупуването на Bugatti от Зеленская. Това явно е работа на реолен човек, при това не много грамотен: има грешка в името на модела Bugatti Tourbillon – Turbillon.

„Новината“ е илюстрирана със снимка на „документ“ — потвърждение за предварителна поръчка за автомобила на името на Зеленская. В адреса на автокъщата има грешка, а също и в името на парижкото предградие Ньой сюр Сен.

Статията включва и видео, в което някой, идентифициран като служител на представителство на Bugatti на име Жак Бертен, обяснява колко е горд, че съпругата на украинския президент е станала „част от семейството на Bugatti“. Освен това видеото вероятно се оказва дело на изкуствен интелект: онлайн услугите за разпознаване на лица, включително FaceCheck, установяват, че с голяма вероятност (86% съвпадение) „Бертин“ е лице от фотобанката на Shutterstock, където е представен като „щастлив млад мъж“, установи Insider.

Въпреки това, някои текстове на уебсайта „Vérité cachée“ не са изцяло написани от изкуствен интелект. Един от тях, за свалянето от руската армия на безпилотен самолет камикадзе в района на Херсон, оборудван с нов боеприпас на НАТО, започва с изненадващ пасаж: „Ето някои неща, които трябва да разгледаме. Републиканци, Тръмп, ДеСантис и Русия са добри, а демократите, Байдън, войната в Украйна, големия бизнес и фармацевтичната индустрия са лоши. Моля, не се колебайте да добавите допълнителна информация по темата, ако е необходимо.“

Очевидно физическите автори погрешка са вмъкнали инструкции, които са получили от някого в текста. Останалата част от статията е предимно дело на изкуствен интелект.

https://euvsdisinfo.eu/report/zelenskys-wife-bought-a-new-bugatti-tourbillon-being-first-in-the-world

Превод – Евгени Мандаджиев

Най-ново

Единична публикация

Избрани