Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кабинетът предлага за одобрение от Народното събрание на проект за инвестиционен разход

[post-views]
Кабинетът предлага за одобрение от Народното събрание на проект за инвестиционен разход

Министерският съвет на Република България, на основание чл. 22, ал.2, т.11б от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, прие решение да предложи за одобрение от Народното събрание на проект за инвестиционен разход „Придобиване на системи за електронна война и радиотехническо въоръжение за усъвършенстване на способностите за борба с подводници“.

В края на 2020 г. между Министерството на отбраната на Република България и ,,Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG” (сега ,,NVL B.V. & Co. KG“) – Германия беше подписан договор с предмет проектиране, построяване, доставка на два многофункционални модулни патрулни кораба. С одобрения от Министерския съвет проект за инвестиционен разход за „Придобиване на системи за електронна война и радиотехническо въоръжение за усъвършенстване на способностите за борба с подводници“ ще бъдат изградени необходимите бойни способности на новите кораби.

Целта е да се усъвършенстват способностите за водене на бойни действия в морските пространства с надводен и въздушен противник, включително за отразяване на атаките на дронове. Чрез активни и пасивни средства за радиоелектронно разузнаване ще се придобият и способности за наблюдение на морските пространства и контрол на корабоплаването, включително за откриване на подводници на по-големи дистанции и тяхното следене.

Направен е анализ на времевите и финансовите параметри за реализацията на проекта.

С придобиването на системи за електронна война и радиотехническо въоръжение за усъвършенстване на способностите за борба с подводници ще се осигури пълна оперативна съвместимост на новите кораби и ефективното им използване както в национален, така и в съюзен формат. Това гарантира изграждането на способности за защита на суверенитета и териториалната цялост на Република България и способства изпълнението на поетите ангажименти на Република България в системата на колективната отбрана на НАТО и ЕС.

Източник: МС

Най-ново

Единична публикация

Избрани