Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Главнокомандващият на армията в Мали разследва видео с „канибализъм“, извършван от войници

[post-views]
Главнокомандващият на армията в Мали разследва видео с "канибализъм", извършван от войници

Въоръжените сили на Мали са наредили разследване на видеозапис, показващ мъж в малийска военна униформа, който разрязва труп пред други военнослужещи, обяви вчера командващият армията в изявление, описвайки заснетото като „рядко срещано зверство“, подобно на канибализъм, предаде Ройтес.

Висшият военен добави, че канибализмът е в разрез с военните ценности на западноафриканската нация.

Правозащитни групи и ООН многократно са обвинявали малийски войници в сериозни нарушения, включително екзекуции и изтезания, извършени срещу цивилни лица, заподозрени в колаборационизъм с джихадистки групи, които от 2012 г. участват бунтовнически действия в района на Сахел. Армията неизменно отрича да е извършила нарушения.

Шокиращото видео беше много споделяно във вторник в „Екс“, но по-късно беше свалено за нарушаване на правилата на платформата.

На видеото се вижда мъж във военна униформа и опознавателен знак на въоръжените сили на Мали (FAMA), който разрязва корема на мъртвец с мачете.

Говорейки на местния малийски език бамбара, мъжът казва, че ще изяде черния дроб на жертвата, а група мъже във военна униформа се смеят, докато той разрязва трупа.

Ройтерс не потвърди автентичността на видеото, което предизвика възмущение и отвращение сред потребителите на социалните медии, преди да бъде свалено.

Армията на Мали се опитва да се справи с джихадистки групи, някои свързани с Ал Каида и „Ислямска държава“, които пуснаха корени в неплодородните северни райони преди повече от десетилетие и оттогава разпространяват акциите си в съседни и крайбрежни страни.

Стотици хиляди са убити, а милиони са принудително разселени, тъй като екстремистите са завзели значителна територия, а подкрепяните от чужбина армии им противодействат.

Неспособността на властите да възстановят сигурността доведе до два военни преврата в Мали, два в съседна Буркина Фасо и един в Нигер от 2020 г. насам.

Хунтите и в трите страни прекъснаха връзките си с традиционните западни съюзници и се обърнаха към Русия за военна подкрепа.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани