Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕП ще гласува предложението Фон дер Лайен да бъде преизбрана за председател на Европейската комисия

[post-views]
ЕП ще гласува предложението Фон дер Лайен да бъде преизбрана за председател на Европейската комисия

Европейският парламент ще гласува днес предложението на Европейския съвет за преизбиране на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия. В навечерието на вота няма пълна сигурност дали предложението ще получи необходимата подкрепа.

За успешен избор Фон дер Лайен се нуждае от поне 361 гласа. Групите на Европейската народна партия, на Социалистите и демократите и “Обнови Европа” изразиха намерение за подкрепа в навечерието на гласуването, но при предстоящия таен вот не е сигурно, че всички евродепутати от тези групи ще последват зададената посока, за да има нужното мнозинство. Европейски медии не изключват отделни евродепутати от “Зелените” и Европейските консерватори и реформисти да гласуват “за”.

Тази сутрин Фон дер Лайен ще изложи пред евродепутатите основните точки от управленската си програма за следващите пет години. Следобед предстои гласуването и обявяването на резултата.

В случай, че изборът е неуспешен, Европейският съвет ще трябва в срок от един месец да предложи нов кандидат. След като новият председател на ЕК бъде определен, следват преговорите с държавите от ЕС за излъчване на кандидати за еврокомисари, разпределяне на отговорностите в новата ЕК и гласуване на състава на комисията в ЕП наесен.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани