Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Рябков: Русия не изключва възможността да разположи ядрени ракети в отговор на планираното от САЩ разполагане на оръжия в Германия

[post-views]
Рябков: Русия не изключва възможността да разположи ядрени ракети в отговор на планираното от САЩ разполагане на оръжия в Германия

Русия не изключва възможността да разположи нови ядрени ракети в отговор на планираното от САЩ разполагане на конвенционални оръжия с голям обсег в Германия, заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, предаде Интерфакс.

Агенцията цитира казаното пред журналисти в Москва от Рябков, че защитата на руската Калининградска област, разположена между Полша и Литва – две страни членки на НАТО, е особено важна.

„Не изключвам каквито и да било възможности“, заяви руският заместник външен министър, помолен да коментира американските планове за разполагане на оръжия в Германия.

САЩ обявиха миналата седмица, че от 2026 г. ще започнат да разполагат в Германия оръжия, които ще включват ракети Ес Ем 6 (SM-6 – многоцелеви ракети земя-въздух с много голям обсег – бел. ред.), крилати ракети „Томахок“ и нови хиперзвукови ракети, за да демонстрират ангажимента си към НАТО и към европейската отбрана, отбелязва Ройтерс.

Интерфакс цитира думите на Рябков, че Москва ще избира от възможно най-широк спектър варианти, за да даде най-ефективен отговор на действията на САЩ, включително по отношение на разходите.

Рябков каза, че Калининградска област, най-западната част на Русия, която е откъсната от останалата част от територията на страната, „отдавна привлича зловредното внимание на противниците“ на Москва.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани