Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

МиГ-29 се върнаха „вкъщи” на нова писта

[post-views]
МиГ-29 се върнаха „вкъщи” на нова писта

Министър Атанас Запрянов връчи на бригаден генерал Николай Русев Акт 16 за полосата

Нова писта беше открита в Трета авиобаза. Първи на модерната полоса се приземи изтребителят МиГ-29, пилотиран от командира на авиобазата бригаден генерал Николай Русев. Непосредствено след това кацна и мигът на командира на изтребителна авиоескадрила подполковник Димитър Метаксов.

МиГ-29 се върнаха „вкъщи” на нова писта

Двамата пилоти бяха посрещнати от министъра на отбраната Атанас Запрянов. „Добре дошли вкъщи! За мен е чест да ви връча акт 16 за въвеждане в експлоатация на пистата за излитане и кацане, да ви пожелая безаварийно ползване. Успех в носенето на бойно дежурство по еър полисинг. Вкъщи винаги е по-добре, нали така”, обърна се министър Запрянов към бригаден генерал Русев.

„Днес (15 юли – б. р.) е изключително радостен ден за Трета изтребителна авиационна база, за Военновъздушните ни сили, въобще за въоръжените ни сили, защото почти две години от началото на ремонта на пистата за излитане и кацане и на рульожките в базата, вече имаме акт 16, който сме връчили на командира на базата генерал Русев. Поздравления г-н генерал, добре дошли вкъщи! Пистата е приета за експлоатация, така че самолетите на базата може да се пребазират на основното си летище, да носят от тук бойно дежурство, да водят бойна подготовка, да участват в международни учения”, каза министър Запрянов пред журналисти. Той посочи, че това е голям успех, който е започнал от няколко години, „когато се сключи договорът за доставката на самолетите, където правителството, оглавявано от г-н Борисов и министър на отбраната г-н Каракачанов, осигури 300 милиона лева за модернизация на инфраструктурата”.

Министър Атанас Запрянов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков (вляво) и командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров, прерязаха лентата за откриването на пистата
Фото Вяра Йовева

Министърът допълни, че така се процедира и с новите патрулни кораби за ВМС, като има проект за удължаване на пристанището, а за очакваните нови бойни машини „Страйкър” в Сухопътните войски се работи за тяхното гаражно осигуряване и техническо обслужване.

„Нашите хора (от Трета авиобаза – б. р.) на 21 декември 2022 г. трябваше да напуснат района си, да отидат на летище „Крумово”, заедно с вертолетната база, заедно с гражданското летище там, да осъществяват бойната си дейност и да водят всичко това, което са правили от основното си летище. Г-н генерал, благодаря на вас, на командването и на целия личен състав за търпението, за така отговорното носене на дежурството! Никой не почувства, че вие не сте на основното летище, което значи, че по мисията еър полисинг и по всички задачи през тези две години не ви беше лесно, но вие се справихте успешно, за което искрено ви благодаря”, обърна се министърът на отбраната към бригаден генерал Русев.

По думите на Запрянов, в инфраструктурните дейности в авиобазата са инвестирани 111 милиона лева: „От тях 87 милиона са български финансови средства, 24 милиона са по програмата на НАТО за инвестиции в сигурността. Това е основната база за нашата изтребителна авиация, в която ще пристигнат новите ни самолети Ф-16. Това е база, която се ползва по плановете за колективна отбрана на Алианса”.

По думите на министъра, в авиобазата ще бъдат изпълнени общо 49 проекта. „Това са първите 2 проекта с акт 16 – рульожките и пистата. Имаме още 4 проекта, за които е подписан акт 15, предстои да се подпише акт 16. Още 6 проекта се намират във фаза на подготовка за акт 15. Опитваме се да работим с темп, който да позволи догодина, след първото тримесечие, вече при пристигането на новите самолети Ф-16 Блок 70, всички обекти да бъдат успешно завършени”, подчерта министър Запрянов. Той допълни: „Искам специално да отбележа изключително силния импулс, който министър Димитър Стоянов като служебен министър даде на изграждането на обектите в нашата база, още повече, че той е свързан с ВВС”.

Министър Запрянов заяви, че са били обсъждани идеи самолетите МиГ-29 да останат да дежурят в „Крумово” докато бъде завършено изцяло обновлението на Трета авиобаза. „Това въобще не е работещо решение. Аз съм приел съвета на командира на ВВС и на командира на базата, че напротив – това прехвърляне обратно на самолетите МиГ-29 значително ще облекчи работата на летателния състав, ще повиши качеството, ще намали риска”, категоричен беше министър Запрянов. Надявам се да имаме плавно обновяване и на останалата инфраструктура, с разчет към средата на следващата година всичко да е готово, обобщи той.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани