Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ако днес купим „Пейтриът”, ще ги получим след 2032 г.

[post-views]
Ако днес купим „Пейтриът”, ще ги получим след 2032 г.

Ако сега речем да си купим системи „Пейтриът”, по-рано от 2032 г. не можем да ги получим, заяви пред журналисти в Трета авиобаза министър Атанас Запрянов. По думите му причината е, че слотовете за производство са много натоварени и ангажирани.

Ако днес купим „Пейтриът”, ще ги получим след 2032 г.
Министър Атанас Запрянов заедно със заместник-министрите на отбраната Аделина Николова и Иван Пейков по време на откриването на новата писта

Министърът изтъкна, че страните от НАТО, освен, че помагат на Украйна, отделят изключително голямо внимание на модернизацията на въоръжените си сили, чрез драматично и драстично увеличаване на военните разходи, особено на капиталовите разходи. „Това води до една много сложна ситуация, която още един път изисква ние като служебен кабинет да бързаме. Тази сложна ситуация е продиктувана от това, че военнопромишленият комплекс на всички страни-членки от НАТО е претоварен от поръчки, както за осигуряване на помощта за Украйна, така и за модернизация на Въоръжените сили. Вече сключването на договори за нови системи понякога изисква време не толкова да сключим договора, колкото да започнат първите доставки. Ще е необходимо много повече време. И второ – цените на оборудването рязко се увеличиха”, обясни министърът на отбраната. И продължи: „В този аспект смятам, че служебният кабинет в мое лице работи много активно и по 3D радарите, и по бреговата противокорабна система, и по отношение системата за ПВО и ПРО”. Той поясни, че България е член на инициативата Sky Shield (проект за изграждане на наземна интегрирана европейска система за противовъздушна отбрана, която включва способности за борба с балистични ракети – б. р.) с Германия, като преговорите с германското правителство за доставка на IRIS-T (ракетна система с инфрачервено насочване, със среден обсег – б. р.) са много напреднали. „Тоест служебният кабинет трябва, както Димитър Стоянов (министър на отбраната в две служебни правителства през 2022 и 2023 г. – б. р.) направи, за да се купят от редовен кабинет Ф-16, трябва служебният министър да е подготвил всичко. Моята задача е такава. По тези важни проекти всичко да е готово за правителствени и парламентарни решения, за да може колкото се може по-бързо да се присъединим към проекта.

Примерно за IRIS-T да влезем в листата за доставка, за да можем по-рано да ги получим. При всяко забавяне някой ни изпреварва и това естествено отлага доставките с години”, допълни министър Запрянов.

Той благодари на екипа, с който работи – на заместник-министрите и колегите му от политическото ръководство: „Искам да изкажа благодарност на началника на отбраната, на ръководството на Щаба на отбраната, на командирите на видовете въоръжени сили, за които като военни няма значение какъв е кабинетът – служебен ли е или е политически. За тях бойната готовност, боеспособността на войските е жизнено важна”.

Бялата книга за отбраната е изпратена в правителството

Стратегическият преглед е завършен и на последния Министерски съвет съм изпратил проекта за Бяла книга, каза министър Запрянов пред журналистите в Трета авиобаза. „Разбира се, Бялата книга за отбраната не е документ за служебно правителство. Тя трябва да бъде представена на следващия политически назначен министър, да може да я огледа и ако иска – да я ползва. Бялата книга реално прави оценка: след като имаме програма 2032 за развитие на въоръжените ни сили, имаме и програма за инвестиции до 2032 г., какво трябва да се направи, за да се проведат адекватни отбранителни политики, за да можем да се справим с някои от проблемите”, поясни министърът на отбраната.

Той напомни, че един от проблемите е некомплектът на личен състав. „По отношение на законодателната дейност съм благодарен на 49-ия парламент, че прие програмата за инвестиции до 2032 г., промени закона, привързахме възнагражденията към средната заплата. С 30 процента ще бъдат увеличени заплатите на военнослужещите от началото на следващата година. Освен това увеличихме заплатите на хората от академичния състав, което позволява нашите академични вузове да бъдат конкурентни на цивилните вузове”. Министър Запрянов посочи, че се работи активно за приема на курсанти и изрази надежда приемът във ВВВУ „Г. Бенковски” и ВВМУ „Н. Вапцаров” да бъде изпълнен 100 процента, а в НВУ „В. Левски” да бъдат заети много повече от местата, в сравнение с миналата година.

Министър Запрянов напомни, че е била осигурена възможност на абсолютно всички български военнослужещи, независимо къде се намират – на учения, на мисии, да изпълнят законното си право да гласуват в изборите на 9 юни. Той посочи, че активно се работи и по инвестиционните проекти в армията, като само в Трета авиобаза те са 49. Много други проекти вървят в момента, бойната подготовка върви, мисиите и операциите – също, изтъкна министър Запрянов и подчерта, че независимо дали са служебни кабинетите или не, те трябва да работят отговорно.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани