Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Атанас Запрянов: Инфраструктурата е част от военните способности

[post-views]
Атанас Запрянов: Инфраструктурата е част от военните способности

Атанас Запрянов: Инфраструктурата е част от военните способности

За първи път декларацията на срещата на върха на НАТО беше приета още на ниво подготовка, казва министърът на отбраната

– Г-н министър, как откриването на новата писта в Трета авиобаза днес (на 15 юли – б. р.) се вписва в по-широкия контекст на сигурността на източния фланг на НАТО и какви са резултатите от срещата на върха на Алианса във Вашингтон по отношение на сигурността в нашия регион?

– Благодаря ви за този въпрос. Първо, искам да подчертая и бих желал това да стигне до всички фирми – изпълнители на обекти за Въоръжените сили. Инфраструктурата, както казах, е част от военните способности. Те не са дошли да правят просто бизнес. Те допринасят с техния труд и качеството на изпълнението за боеготовността и боеспособността на Въоръжените ни сили и аз бих желал отговорно да работят всички фирми, за да може това нещо да се изпълнява в срок.

По отношение на срещата на високо равнище, ако сте прочели внимателно декларацията, в нея има точка, с която е обърнато специално внимание на Западните Балкани и на региона на Черно море. Тоест, колективните способности и планове за отбрана на нашия регион са изключително важни. Те вече са утвърдени и ние ги изпълняваме по този начин. Утре ще открием и участието на базата в учението „Тракийска пепелянка”, което ще стартира и оттук, и от авиобаза Безмер, ние ще го открием в Безмер. В него ще участват военновъздушните сили на Съединените американски щати, на Гърция, на Румъния, на България, зенитно-ракетни средства от Сухопътните войски, от бойната група на НАТО.

Това е един пример как решенията на политическо ниво в НАТО намират практическо приложение конкретно за нашата територия, но това е за целия Алианс. Така че аз като участник в срещата смятам, че тя постигна изцяло своите цели. Може би за първи път декларацията беше приета без никакви обструкции още на ниво подготовка. Понякога се е налагало самите държавни ръководители да редактират декларацията. В този случай ние имаме един успех – още преди началото на срещата всички теми, всички документи да бъдат съгласувани и приети.

– Продължава ли участието на сили на Българската армия в потушаването на големите пожари, които в последните дни създадоха критична обстановка в много региони на страната?

– Продължава участието, то не е спирано. Знаете, че тази сутрин излетя вертолет за района на Свиленград, за пожара там. Имаме в района на Пловдивско военнослужещи от 61-ва бригада. В Студена, Тополовградско, също имаме наши хора. Намираме се в много сериозна готовност. Всички модули, които имат противопожарни способности, са приведени в готовност. Имаме още два хеликоптера в готовност, ако се наложи, да гасят пожари. Имаме един хеликоптер за екстремна евакуация, ако се наложи да евакуираме пострадали или застрашени от пожарите хора. Така че виждате колко важни са боеготовността и боеспособността не само на бойната авиация, а и на вертолетната ни авиация въобще, на Българската армия.

Искам да се обърна и към гражданите – да бъдат достатъчно внимателни, защото ресурсите на нашата армия не са неограничени. И голяма част от тежките машини БАТ, с които разполагаме, вече са задействани за правене на просеки и на полоси за спиране на пожарите. Придвижването на тази техника изисква специални трайлери за транспортиране. Това всичко струва пари.

Така че нека бъдем внимателни. Но ако се наложи, Българската армия винаги ще реагира.

Вчера ми се обади премиерът, докладвах му, че ние участваме. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов беше на терен. Той днес пътува в чужбина и няколко дни ще бъде в отпуска. Така че генерал-лейтенант Цанко Стойков (заместник-началник на отбраната – б. р.) е тук. Това мога да кажа.

– Какво е закъснението по останалите проекти за реконструкция на Трета авиобаза и има ли шанс да бъде наваксано?

– Имаме четири проекта, които е жизнено важно да бъдат изградени и сертифицирани, след което можем да приемем самолетите Ф-16. Мисля, че има шанс да бъде наваксано и към момента на пристигането на самолетите това да стане.

Доколкото са ми докладвали колегите от инфраструктурата (Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната”– б. р.), американски експерти ще бъдат тук в края на август, после – ноември. През ноември ще имаме пълна яснота. Но се надявам дотогава реално тези изоставания да бъдат преодолени.

Затова моят апел към фирмите беше – не работите за пари, работите, за да допринасяте за бойната готовност, за боеспособността на Въоръжените ни сили. И всяко забавяне забавя изграждането на съответната способност. Затова пък ще бъдем благодарни за всяко ускоряване, разбира се, не за сметка на качеството.

– Какво се прави за поддържане на летателната годност на изтребителите МиГ-29, които ще работят паралелно с Ф-16?

– Това, което е обявено като двигатели, правим всичко възможно. За още 6 двигателя сега трябва да сключим договор. Но не са само двигателите за МиГ-29. Има и други устройства, които трябва да бъдат ремонтирани. Тежка е ситуацията с поддръжката на МиГ-29. Това е още едно потвърждение, че хората тук, в Трета авиобаза, правят и невъзможното, за да поддържат летателната годност.

Разбира се, когато нямаме достатъчно боеготови самолети, това засяга нальота, който нашите пилоти трябва да имат. Той е крайно недостатъчен, разбира се. Но ние не можем да си позволим да снемем от въоръжение МиГ-29, преди да имаме боеготова ескадрилата Ф-16. Предстоящите няколко години ще бъдат много, много голямо предизвикателство за всеки министър.

(Използвани са въпроси и на други медии)

Помощта за Украйна не е намеса в конфликта

Изтребителят МиГ-29 рулира на централизираната стоянка за самолети в Трета авиобаза

По никакъв начин помощта за Украйна не се смята за намеса в конфликта (войната на Русия срещу Украйна – б. р.), няма такава цел, не може и да има такава цел, тъй като Североатлантическият договор не позволява НАТО да бъде използвано за операции извън своята територия, изтъкна министър Запрянов. Алиансът е изключително отбранителен съюз, базиран на спазване на устава и хартата на ООН, допълни той. „От срещата на високо равнище мога да кажа, че финансовият пакет, който, преди да заминем,  предизвика толкова много вълнение по националната ни позиция се прие като изключително отворен документ. Няма никакви кешови задължения към нито една от страните.

Разбира се, амбицията на Алианса по опита от първите две години на войната показва, че около 40 милиарда евро помощ е необходимо да бъде осигурявана на Украйна”, посочи министърът на отбраната. Той поясни, че половината от сумата се предоставя от САЩ и другите западни държави. По думите на министъра на отбраната, при това дори обучението се остойностява и се счита като принос към помощта за Украйна, а България е напълно свободна да оказва тази помощ в рамките на националните си възможности и приоритети.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани