Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Командирът на авиобазата: Състоянието на полосата е много добро!

[post-views]
Командирът на авиобазата: Състоянието на полосата е много добро!

Състоянието на полосата за мен е много добро! Това каза бригаден генерал Русев в отговор на въпрос на в. „Българска армия”. „Смятам, че полосата на външен вид, а и на допир изглежда добре. Като каца самолетът, няма подрусване, отклонение вляво и вдясно. По отношение на полосата мога да се изкажа само в качеството си на потребител, тъй като не съм експерт по строежите. Все още не съм”, допълни той.

Командирът на авиобазата: Състоянието на полосата е много добро!
Бригаден генерал Николай Русев (вдясно) и подполковник Димитър Метаксов приземиха първите два изтребителя МиГ-29 на новата полоса
Фото: авторът

Бригаден генерал Русев похвали и осветителната система. По думите му тя е една от най-добрите в света. Тепърва трябва да свикнем и с по-дългата полоса, и с новата осветителна система, изтъкна командирът на авиобазата.

Министър Атанас Запрянов каза, че бригаден генерал Русев „е единственият ни командир, който в продължение на две години, освен че ръководи цялата бойна подготовка и боеспособност на базата, се занимава и със строителство. Ние го превърнахме в 50 процента боен командир, 50 процента командир по инфраструктурата. Всеки ден да посреща фирмите тук, да им осигурява фронт за работа – това е колосално усилие, за което ви благодаря, г-н генерал”.

Бригаден генерал Русев сподели: „В контекста на думите на г-н министъра, че се занимавахме две години и със строителство, и с бойна подготовка, в рамките на шегата – ако може сега да ми издадат една диплома поне за помощник-багерист, защото доста усилия хвърлихме тук, за да се случат нещата”.

Министър Запрянов отправи още една персонална похвала. „Служебният заместник-министър Иван Пейков направи много, за да стигнем до този момент да имаме акт 16 за пистата и за рульожките. Ежедневно той се интересува от работата тук, често посещава базата”.

Заместник-министър Пейков обяви пред журналистите, че е открита строителната площадка и започва работата по сградата на тренажора за Ф-16: „Ще бъде готова във втората половина на 2025 г. и тогава може да се нанесе техниката, която е необходима, за да бъде напълно оперативен тренажорният комплекс”. По думите му се работи максимално бързо, но и внимателно, за да не се унищожат някои подземни комуникации.

До края на годината ще получим и втория пилот инструктор (за Ф-16 – б. р.), каза генерал-майор Петров в отговор на репортерски въпрос. Той допълни, че в САЩ е разговарял с колегите си от американските ВВС, които били много доволни от нашите летци и от начина, по който се обучават, от поведението и отговорността, която имат.

Радвам се да чуя такива оценки, каза командирът на ВВС. „Подготовката на всички пилоти – за първите 8 и за вторите 8 самолета, ще бъде извършена в САЩ. Но тренажорите са жизнено важни – вече тези пилоти, които ще носят дежурство тук, под ръководството на командването на базата, да си извършват подготовката на наша територия. В перспектива се надяваме военновъздушното училище да започне да готви пилоти за Ф-16 в България. Това е амбицията”, обобщи генерал-майор Петров.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани