Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Олаф Шолц: Въоръжените сили на Германия принадлежат към „центъра на демократичното общество“

[post-views]
Олаф Шолц: Въоръжените сили на Германия принадлежат към "центъра на демократичното общество"

Въоръжените сили на Германия принадлежат към „центъра на демократичното общество“, заяви канцлерът Олаф Шолц на церемония по полагане на клетва на близо 400 новобранци в Бундесвера, предаде ДПА.

Церемонията се състоя в деня, в който Германия отбелязва 80-ата годишнина от неуспешния опит на група офицери от Вермахта да убият Адолф Хитлер. По-рано Шолц положи венец в Мемориалния център на германската съпротива в Берлин заедно с президента Франк-Валтер Щайнмайер.

Шолц заяви, че представителите на Бундесвера трябва да спазват военните си задължения, но успоредно с това да останат граждани. „Службата в Бундесвера изисква от вас да мислите самостоятелно, а не само сляпо да се подчинявате“, обърна се Шолц към новобранците.

Той посочи, че след избухването на Втората световна война германските военнослужещи са били разкъсвани от противоречията между съвестта си и положената военна клетва и са се питали дали да не „въстанат срещу унищожителната война и масовите убийства“. Днес конституционният ред в Германия се основава на принципа, че никой член на Бундесвера не бива да се изправя пред подобен избор, подчерта канцлерът.

Шолц коментира и войната в Украйна, като отбеляза, че новите военнослужещи от германските военновъздушни сили полагат клетва в труден момент. „Не само мирът в Европа, но и нашата свобода е подложена на натиск“, каза той.

Германският лидер предупреди, че авторитарните режими по света набират сила и създават предизвикателства пред демокрациите. „В почти всички либерални общества се засилват движенията, които виждат в тиранични управници като Путин пример за подражание“, каза Шолц. Предизвикателната ситуация в света напомня за значението на онези, които „смело защитават мира и свободата“, заключи канцлерът.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани