Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Опасно е да те погледне дрон

[post-views]
Опасно е да те погледне дрон

Какво представляват дроновете FPV? FPV означава поглед от първо лице. При тези дронове операторът вижда това, което вижда камерата на дрона. Тоест той се ориентира през погледа на дрона. При другите дронове операторите оценяват обстановката и вземат решения на базата на своята гледна точка и от своята перспектива. FPV дроновете обикновено са квадрокоптери, а някои от тях са и въоръжени. Могат да носят ракета за РПГ и да я изстрелват. На бойното поле се оказват много ефективни.

Дроновете FPV са идеални за използване в няколко области като геодезия, въздушна фотография, както и за сигурност и отбрана. Ползването на FPV дрон предлага усещания, които са най-близко до истинското летене. Освен това в търговските им варианти с тези дронове се организират и състезания. За участие в състезания се изисква по-специално оборудване към дрона. Един от най-разпространите дронове за начинаещи и професионалисти е дронът DJI FPV . Пълният комплект се състои от дрон, FPV очила и контролер. Притежава зрително поле до 150 градуса.

Бойният FPV дрон

Първият доказан в битка военен дрон FPV е произведен в НАТО от германската отбранителна индустрия. Това е дронът MAUS, който е модулен, рентабилен, надежден и лесен за използване дори и от малко обучавани оператори. Тази платформа е изключително гъвкав квадрокоптер, проектиран да бъде бързо преконфигуриран и да придобива различни способности – от наблюдение до бомбардировки и самоубийствени мисии. Германската отбранителна компания, която произвежда MAUS е фокусирала усилията си върху разработването и производството на отбранителни системи. Продуктовата гама включва боеприпаси, устройства за гражданска защита, различни видове взривни изделия, включително и за разчистване на окопи, както и комплект за носене на боеприпаси към платформата MAUS.

Дронът с ракета за РПГ

Дронът е проектиран като лесен за употреба боеприпас, като е търсена простота в производството, експлоатацията и модификацията. Обикновено носи товар до 2, 7 кг, достатъчен за да е въоръжен с ракета за ръчен противотанков гранатомет с леко намален обхват до 7 км. Освен това дронът е оборудван с камера с висока разделителна способност, което му позволява да предоставя ясни изображения на бойното поле в реално време.
Ключов момент при този дрон е модулността и продължителността на живота му. MAUS има продължителност на живота до 5-6 мисии в бомбени операции, преди да завърши като „дрон-камикадзе“, след като е превърнат в „дрон FPV“. Модулността е изключително лесна, само чрез проста промяна в системата на закрепване, която не изисква реално обучение на персонала. Само опората за закрепване е адаптирана към формата на боеприпасите. По тази причина дронът може да носи и ракета, както от РПГ, така и френската ракета за преносима противотанкова установка LRAC. Модулната платформа MAUS вече е на разположение на украинската армия и отзивите са много добри. Дронът има електронна запалителна система за експлозива. Струва по-малко от 1000 евро и в близко бъдеще ще стане автономен с използването на изкуствен интелект.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани