Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Урсула фон дер Лайен бе преизбрана от ЕП за нов мандат

[post-views]
Урсула фон дер Лайен бе преизбрана от ЕП за нов мандат

Досегашният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен бе преизбрана вчера от Европейския парламент за нов мандат от пет години. Фон дер Лайен получи 401 гласа подкрепа при необходими поне 361, „против” бяха 284 евродепутати, 15 се въздържаха, а седем подадени бюлетини бяха недействителни, съобщи преизбраната за председател на ЕП преди дни Роберта Мецола.

Сутринта преди тайното гласуване Фон дер Лайен представи акценти от програмата си. Тя се обяви за Инициатива за отбранителен съюз. „За пръв път свободата ни е заложена на карта. Трябва да сторим всичко, за да защитим европейците, наш дълг е да защитим Европа. Затова смятам, че сега е моментът за изграждане на стабилен съюз за отбрана. Твърде зависими сме от чужди държави. Трябват ни единен пазар за отбрана, инвестиции в капацитет от високо ниво, повече съвместни инвестиции, изграждане на общ Небесен щит“, заяви тя. – „Трябва да инвестираме повече и в нашите сигурност и отбрана. Русия разчита на война на изтощаване, да превърне следващата зима още по-лоша, че Западът ще омекне. И някои от нас играят собствена игра. Преди две седмици европейски премиер отиде в Москва. Тази т.нар. мисия за мир не беше нищо повече от мисия да се угоди (на Путин, б.р.).

Само два дни по-късно самолетите на Путин пуснаха ракети срещу детска болница в Киев и видях не само облети в кръв деца, но и как майки спасяват децата си, лекуващи се от рак. Този удар не беше грешка. Беше смразяващо послание от Кремъл до всички нас. Отговорът ни трябва да бъде пределно ясен. Никой не иска справедлив и траен мир повече от народа на Украйна. И Европа ще стои до Украйна колкото трябва.“

Два дни по-рано депутатите преизбраха Роберта Мецола за председател на парламента на ЕС, като получи абсолютно мнозинство – 562 гласа от 699 подадени гласове. Тя ще продължи да ръководи ЕП през първите две години и половина от десетия законодателен мандат.

Най-ново

Единична публикация

Избрани