Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бомбен атентат в девическо училище в Пакистан

[post-views]
Бомбен атентат в девическо училище в Пакистан

Девическо училище бе взривено от предполагаеми бунтовници в Северозападен Пакистан, близо до границата с Афганистан, заявиха официални представители, цитирани от ДПА.

Сградата е била взривена с експлозиви в Северен Вазиристан, пораждайки нови опасения за сигурността на ученичките, чието образование от години е под прицела на ислямистите.

Училищната сграда е взривена през нощта, каза за ДПА служител на полицията. Не се съобщава за жертви, но полицията допълва, че пет от общо седем класни стаи са напълно разрушени. Около 255 ученици учат в училището, което в момента е затворено заради лятна ваканция.

Хан каза, че полицията е започнала разследване, след като е събрала доказателства от мястото на атаката.

Северен Вазиристан дълго време бе крепост на организацията „Ал Каида“ и свързаните с нея талибани, преди те да бъдат прогонени от военните в поредица от офанзиви от 2014 г. насам. Пакистанските талибани, групировка, която следва същата твърдолинейна ислямска идеология като афганистанските талибани, и в миналото е извършвала бомбени атентати девически училища.

Последното нападение е извършено на фона на нарастващото насилие в страната, пораждащо страхове, че бунтовниците могат отново да вземат ученици под прицела си, както направиха през 2014 г., когато около 150 деца бяха убити в училище, управлявано от армията.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани