Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Атанас Запрянов: Има готовност в гасенето на пожарите да се включат 440 военнослужещи

[post-views]
Атанас Запрянов: Има готовност в гасенето на пожарите да се включат 440 военнослужещи

Създаването на подразделение като HEMS, но за борба с огнената стихия изисква време и финанси, каза още той

Има готовност в гасенето на пожарите да се включат 440 военнослужещи от 15 формирования в Южна България и 7 формирования в Северна България. Това каза в предаването „Тази сутрин“ генерал Атанас Запрянов, служебен министър на отбраната.

„Тази сутрин двата хеликоптера работят в района на село Воден. Също така на терен са 60 души от поделенията в Безмер и Кабиле. Те работят там с техника“, посочи той.

Служебният министър на отбраната посочи също така, че с повишено внимание се следи ситуацията в Гърция, като Министерството на отбраната има готовност да задейства модула в Благоевград, ако бъде поискана помощ.  

„Нашите възможности не са безгранични, но няма нито един случай на поискана и отказана помощ. Участвали сме в гасенето на всички пожари досега и ще продължаваме да го правим“, каза още генерал Запрянов.

Той припомни, че на Съвета по сигурността в Министерски съвет, на който присъстваха и лидерите на политическите сили, е било дискутирано създаването на специално подразделение за гасене на пожари (подобно на HEMS за бърза помощ по въздуха).

„Това е добър проект, които обаче изисква време и ресурси. В тази ситуация, в която се намираме в момента, срочната алтернатива за един служебен министър – като мен, е да се опита да доставим още два комплекта за оборудване на съществуващи хеликоптери, който да могат да се включват в гасенето на пожари“, уточни той.

Генерал Запрянов обясни също така, че един хеликоптер може да достави 2 тона вода с едно загребване. Когато работят два хеликоптера, това са 4-5 тона вода. А ако на терен са четири, това значително увеличава ефективността при гасенето на пожарите.

🔗Линк към видеото ТУК

Източник: btvnovinite.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани