Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Съветът на ЕС ще обсъди посещенията на Орбан в Русия и Китай

[post-views]
Съветът на ЕС ще обсъди посещенията на Орбан в Русия и Китай

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи, че ще предложи на днешното заседание на европейските външни министри да бъдат обсъдени посещенията на унгарския премиер Виктор Орбан в Русия и Китай по-рано този месец. След като Унгария пое председателството на Съвета на ЕС на 1 юли, Орбан последователно посети Киев, Москва, Пекин и Вашингтон за разговори за бъдещето на Украйна.

Войната в Украйна трябва да приключи на основата на Устава на ООН, настоя Борел. Той посочи, че иска първо да чуе мнението на държавите от ЕС за унгарските инициативи, и след това ще реши дали да подкрепи заседание в Будапеща на европейските външни министри през август.

ЕС не оказва натиск за продължаване на войната, а помага на Украйна да се защити срещу нападателя, поясни Борел. По неговите думи на днешното заседание ще бъдат обсъдени нуждата на украинската страна от повече способности за противовъздушна отбрана и за възстановяване на разрушената от руските удари електрическа мрежа. Върховният представител уточни, че 70 на сто от украинската електропреносна система вече е извън строя и настоя държавите от ЕС да помогнат за нейното преизграждане.

По повод решението на президента на САЩ Джо Байдън да се оттегли от надпреварата за следващите избори, Борел заяви, че желае всичко добро на този, който поеме щафетата при демократите. Гражданите на САЩ трябва да определят стопанина на Белия дом, има голямо значение кой е там. Не искам да се меся, това не е наша работа, не е моя работа да изразявам предпочитания, обобщи Борел.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани