Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО назначи испански дипломат за специален пратеник за южния фланг

[post-views]
НАТО назначи испански дипломат за специален пратеник за южния фланг

НАТО назначи испанския дипломат Хавиер Коломина за нов специален пратеник на алианса на южния фланг, което решение възмути Италия, предаде Ройтерс.

Министърът на отбраната на Италия Гуидо Крозето обвини генералния секретар на НАТО в предателство към Рим, като не е назначил италианец на новата длъжност, която беше създадена по искане на италианската премиерка Джорджа Мелони.

Нейното правителство тогава заяви, че смята, че работата трябва да бъде поверена на италианец. През уикенда Крозето заяви пред вестник „Стампа“, че Столтенберг е номинирал испанец и че смята решението за „почти лична обида“.

Коломина е заместник-помощник генерален секретар на НАТО по политическите въпроси и политиката на сигурност и е бил специален представител за Кавказ и Централна Азия.

„Районите на Близкия изток, Северна Африка и Сахел са важни за нашия Алианс“, заяви Столтенберг по повод назначаването на Коломина за специален пратеник за южния фланг.

„Хавиер Коломина има богат опит в работата с партньорите от НАТО. Назначението му ще засили още повече важната работа на НАТО в южната част на страната“, допълни той.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани