Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украинският външен министър ще търси „обща почва“ за преговори с Китай за край на войната с Русия

[post-views]
Украинският външен министър ще търси "обща почва" за преговори с Китай за край на войната с Русия

Украинският външен министър Дмитро Кулеба, който е на посещение в Китай каза, че ще търси „обща почва“ за преговори с китайския си колега за слагане на край на войната с Русия, предаде Асошиейтед прес. Руската инвазия в Украйна, която е в третата си година, изостри отношенията между двете страни.

Видеозапис, разпространен от украинското външно министерство, показва Кулеба да разменя встъпителни слова с китайския министър на външните работи Ван И преди срещата, която продължи повече от три часа в южнокитайския град Гуанчжоу днес. Това е първото посещение на украинския външен министър в Китай от началото на войната през 2022 г.

Ван каза, че Пекин отдава голямо значение на отношенията си с Киев. Отбелязвайки ръста в търговския обмен между двете страни, той посочи, че отношенията им продължават да се развиват нормално „въпреки сложните и вечно променящи се международни и регионални ситуации“.

Китай поддържа тесни връзки с Русия и оказва натиск за слагане на край на войната, като настоява да се вземат предвид интересите и на двете страни. Тази позиция го постави в противоречие не само с Украйна, но и със западноевропейските страни и Съединените щати, които настояват за руско изтегляне от всички украински територии като основа за каквото и да е мирно споразумение.

Пекин не взе участие и в срещата за мир в Швейцария миналия месец, на която не беше поканена и Москва.

Във видео, публикувано снощи в профилите в социалните мрежи на украинския външен министър, се чува Кулеба да казва, че той ще проведе широкообхватни и детайлни преговори, за да намери обща почва в търсенето на мир в Украйна.

„Трябва да се стремим към справедлив и стабилен мир“, казва той, според превод, публикуван от „Евромайдан прес“, англоезично украинско издание. „Китай може да изиграе значителна роля за това. Да тръгваме“, добавя той.

Кулеба пристигна в Китай вчера и ще остане там до петък.

Вчера говорителката на китайското външно министерство Мао Нин каза, че Пекин „ще подкрепи международната общност в постигането на консенсус и съвместно намиране на практични начини за разрешаване на кризата по политически път“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани