Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израелските сили откриха телата на петима заложници в Газа, съобщи ЦАХАЛ

[post-views]
Израелските сили откриха телата на петима заложници в Газа, съобщи ЦАХАЛ

Израелската армия откри вчера телата на петима заложници, убити от палестинското движение „Хамас“ при нападението на 7 октомври и държани след това в ивицата Газа, съобщиха Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ), цитирани от Ройтерс.

Мая Горен, 56-годишна учителка в детска градина, е била убита при атаката срещу кибуца Нир Оз, посочи Израелското военно радио. Нир Оз е едно от населените места, пострадали най-тежко при кръвопролитното нападение на „Хамас“ в Южен Израел, което предизвика опустошителната война в Газа.

Останалите четири тела са на израелски военни – двама резервисти и двама наборни военнослужещи, убити, докато се сражават с ислямистите на 7 октомври, посочиха ЦАХАЛ. Телата им са открити в района на Хан Юнис в Южна Газа, където израелските сили предприеха нови операции през последните няколко дни.

„Хамас“ все още държи около 120 заложници в ивицата Газа. Около една трета тях бяха обявени задочно от израелските власти за мъртви въз основа на криминалистични експертизи, разузнавателни сведения, разпити на заловени палестински бойци, видеозаписи и показания на освободени заложници.

В обръщение от трибуната на Конгреса на САЩ вчера израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че правителството му работи усилено за освобождаване и на останалите похитени негови сънародници, и изрази убеденост, че тези усилия в крайна сметка ще се увенчаят с успех.

Израелска делегация следващата седмица ще участва в преговори с посредничеството на САЩ, Египет и Катар за спиране на огъня в Газа и освобождаване на заложниците, съобщи вчера израелски официален представител.

„Хамас“ иска споразумение за примирие, което да сложи край на бойните действия в Газа, но Нетаняху защитава гледището, че войната не може да приключи, без движението „Хамас“ да бъде разгромено.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани