Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обновена: Информация колко са хората в складовете, които се запалиха, и в момента никой не може да даде, каза Калин Стоянов

[post-views]
Информация колко са хората в складовете, които се запалиха, и в момента никой не може да даде, каза Калин Стоянов

Информация колко са хората в складовете, които се запалиха, и в момента никой не може да даде, каза Калин Стоянов
Снимка: БТА

Информация колко са хората в складовете и в момента, за съжаление, никой не може да даде, каза пред медиите служебният вътрешен министър Калин Стоянов, който е на място край Елин Пелин, където гори база за съхранение на фойерверки.

Министърът обясни, че единствените хора, които могат да дадат най-актуална информация за случилото се, са охранителят, който поради инцидента не е в адекватно състояние и дава разнопосочна информация, както и мъжът в „Пирогов“, който е обгазен, с опасност за живота и се интубира, както и дъщеря му, която е с 85% изгаряния, което, според медиците, е състояние, несъвместимо с живота.

Стоянов каза още, че собственикът на складовете е пристигнал на място, като вероятно единият от хората вътре е 22-годишният му син.

Според вътрешния министър инцидентът е станал след работно време. Информацията към момента е, че са дошли хора да вземат пиротехническа техника, необходима за някакво събитие, и нещо е станало при пренасянето ѝ от основните складове.

Министърът посочи още, че вътре в единия от складовете има т.нар. тротилов еквивалент, което не е идентично с тротил, а складът, в който този тротилов еквивалент се намира, според собственика, е изцяло обезопасен по правилата и е с много дебели бетонни стени.

Също така част от помещенията са газифицирани и успоредно с Министерството на енергетиката се спря притокът на газ, добави Калин Стоянов.

Той съобщи още, че на място са дошли сапьори и военни специалисти.

Тежка остава ситуацията и към момента, посочи Калин Стоянов и каза, че голяма част от хората в близост не са искали да се евакуират, но служителите на МВР са ги извели на безопасно място. В отговор на въпрос от гражданин за това кога могат да се върнат по домовете си, министърът каза, че не е възможно да се приберат в момента.

В момента се извършват и замервания в съседното село Лесново, заради раздухания от вятъра дим в тази посока, за да се види дали е подходящо хората да бъдат на място. 

Опасно е в момента за всички, които са около този склад, добави вътрешният министър.

Според данните на МВР складовата база е на фирма „Енигма“, тя е въведена в експлоатация през 2012 година. По данни на ОД на МВР – София, на собственика и на работещите, складът е високооборудван с абсолютно всички защити. Калин Стоянов добави, че през годините са правени множество проверки и няма констатирани нарушения, правени са само няколко предписания, които веднага са отстранявани. По данни на служба КОС последната проверка е била преди около два месеца.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани