Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ обмислят логистични центрове на Черно море, за да ускорят доставките на оръжия за Украйна, заяви помощник на руския президент

[post-views]
САЩ обмислят логистични центрове на Черно море, за да ускорят доставките на оръжия за Украйна, заяви помощник на руския президент

САЩ обмислят създаването на логистични центрове в черноморски страни, за да ускорят доставките на оръжия за Украйна и да използват модерни оръжия с голям обсег от там, заяви помощникът на руския президент Владимир Путин Николай Патрушев, цитиран от Ройтерс.

Патрушев, който е и бивш председател на руския Съвет за сигурност, добави, че Русия е попречила на плановете на НАТО за създаване на военноморска база в Азовско море, но не уточни за кога става дума.

Под предлог на гарантирането на сигурността в Черно море НАТО е наводнило водния басейн с оръжие, това е опасност както за Русия, така и за други държави от региона, заяви още Патрушев, цитиран от ТАСС. „Безразборното миниране на крайбрежната акватория от подконтролните на Запада украински военноморски сили води до самоволен дрейф на морските мини, което все по-често поставя под заплаха граждански съдове“, смята той.

„Непредсказуема опасност“ за морския транспорт и крайбрежната инфраструктура представляват и морски дронове, губещи курса си заради срив в работата на джипиес навигацията, добави Патрушев. „Антируският блок фактически е демонстрирал амбициозните си планове по засилване на военното си присъствие и засилване на конфронтацията в този регион“.

Русия е длъжна да притежава силен военноморски флот, сега за него настъпва нов етап на развитие, подчерта Патрушев в интервю за „Российская газета“. Москва се нуждае от флот, който позволява да се изпреварят техническите възможности на другите морски страни, смята съветникът на руския президент Владимир Путин.

Според Патрушев, „като продължават дръзко да увеличават броя на военноморските бази извън пределите на своите територии, страните от НАТО се стремят да ограничат националните интереси на суверенни държави и да превърнат Световния океан в сфера на своя контрол и влияние“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани