Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Със съвети към хората в Елин Пелин се обърна председателят на здравната комисия в парламента Александър Симидчиев

[post-views]
Със съвети към хората в Елин Пелин се обърна председателят на здравната комисия в парламента Александър Симидчиев

Със съвети към хората в Елин Пелин се обърна председателят на здравната комисия в парламента Александър Симидчиев.

Със съвети към хората в Елин Пелин се обърна председателят на здравната комисия в парламента Александър Симидчиев
Снимка: БТА 

В профила си във Фейсбук Симидчиев обръща внимание, че всички, които са навън, трябва да се приберат и да затворят прозорците. Тези, които имат пречиствател на въздуха, могат да го включат. Това особено важи за семейства с малки деца, бременни и хора над 65 годишна възраст, пише Симидчиев.

Той препоръчва на страдащите от хронични белодробни болести (например астма или ХОББ) – да държат под обичайните си инхалатори, особено тези за разширяване на бронхите.

При оплаквания като свиркане или стягане в гърдите, кашлица, по-обилни храчки или ускорен пулс, които не минават след обичайна доза на предписаните медикаменти – да се търси лекарска помощ преди нещата да са се влошили допълнително, допълва Александър Симидчиев.

Той дава и информация какво има в дима от фойерверки – повишени концентрации на метали като мед и барий, а освен това и въглероден оксид, азотни оксиди, серен диоксид.

Краткосрочно излагане на този дим може да влоши белодробното заболяване, причинявайки пристъп от астма или остър бронхит и повишавайки податливостта към последващи дихателни инфекции, допълва Александър Симидчиев и предупреждава, че възстановяването след по-интензивно вдишване на дим е различно за всеки и зависи от тежестта на излагането.

Може да отнеме известно време, докато белите ви дробове се възстановят напълно и е възможно да продължите да изпитвате недостиг на въздух и да се уморявате по-лесно. Потърсете помощ от колега пулмолог, ако имате такива оплаквания особено ако продължават по-дълго, съветва председателят на здравната комисия.

Тук е мястото да спомена, че около големи празници (например нова година) – концентрацията на гореспоменатите замърсители във въздуха над градовете ни, не е по-малка от тази, която имаме сега над Елин Пелин и околните населени места, пише още Александър Симидчиев.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани