Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Втора седмица армията помага в борбата с огъня

[post-views]
Втора седмица армията помага в борбата с огъня

Още 2 хеликоптера ще се оборудват за гасене на пожари

Втора седмица стотици военнослужещи участват в потушаването на бушуващите пожари в най-горещите точки на страната.

Девети ден военнослужещи и техника участваха в гасенето на пожарите в страната

Най-пресни са примерите от българско-гръцката граница, където военнослужещи от 3-ти механизиран батальон на 3-то бригадно командване – Благоевград, се включиха в гасенето на големия горски пожар на граничната полоса в местността Свети Илия между селата Петрово и Голешово в планината Славянка. И вчера 22-ма военнослужещи с 6 единици специализирана техника се бориха да овладеят и локализират пожара.

За пореден ден вертолет „Кугър“ от 24-та авиационна база участва в гасенето на горския пожар в района на с. Драгомир – община Съединение, като извърши 78 водохвърляния. Пожарът бе овладян.

В борбата с огъня активно се включиха и хеликоптери от ВВС. От 12 до 21 юли „Кугар“ и Ми-17 са извършили 1181 водохвърляния. За този период хеликоптерът „Кугър“ е прекарал във въздуха повече от 76 ч, а Ми-17 – над 80 ч. Екипажите на вертолетите летяха средно по 10 часа на ден, което е изключително натоварване. Допълнително Министерството на отбраната предоставяше сателитни изображения на горящите райони на МВР с цел наблюдение на разпространението на пожарите, тяхното ограничаване и потушаване.

В началото на седмицата бяха изпратени на терен 282 военнослужещи с 39 единици техника (в с. Воден и Беклемето). Хеликоптерите направиха 176 водохвърляния. В събота, 20 юли, същите хеликоптери извършиха 248 водохвърляния – или над пожарите са хвърлени от въздуха повече от 496 т вода. В следващите дни продължи участието с военнослужещи, техника и хеликоптери в овладяването на пожарите в община Болярово.

Във връзка с усложнената ситуация бяха предприети мерки за повишаване на готовността на формированията от Българската армия за гасене на пожари, като срокът за активирането им бе съкратен. Изготвени бяха допълнителни разчети за нарастване на усилията на тези формирования, които дават възможност за усилване и ротиране с личен състав до 450 военнослужещи и 30 единици военна техника.

Освен това се предвиждат действия за закупуване на допълнително оборудване за гасене на пожари за два хеликоптера на обща стойност около 250 000 лв. Заедно с българските хеликоптери в борбата с огъня се включиха и чешки, и испански противопожарни летателни средства. С искрена благодарност към чешките и испанските пилоти се обърна министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Той отиде на летище Пловдив, където се срещна с чешките и испанските пожарникари и им раздаде символични малки подаръци.

Президентът Радев: Нужни са аварийни мерки за привличане на качествени хора в армията

Необходими са не спешни, а аварийни мерки за привличане на качествени хора в армията, която се обезлюдява със застрашителни темпове. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Болярово след среща с представители на местната власт, на държавни институции и на Българския червен кръст. Населени места на територията на общината са сред сериозно засегнатите от бушуващите пожари.  Според държавния глава е необходимо да се чуват разумният глас и експертизата. Радев даде пример с решението на Народното събрание, с което се задължава правителството да отдели средства за специализирана летателна техника за гасене на пожари за нуждите на МВР, и постави въпроса на основата на каква експертиза е взето. Той подчерта, че въпросът не е в това, след няколко години да разполагаме с такава техника, а в необходимостта от подготвени хора. Президентът напомни и че процесът на обучение на летците отнема години обучение, подготовка и трупане на опит. Радев призова, вместо да се дават стотици милиони за нова летателна техника и да чакаме още 15 години или да внасяме екипажи отвън, минимална част от средствата да отидат във Военновъздушните сили за възстановяване на наличната техника, тъй като най-ефективното средство за реакция в първите часове и за борба с пожарите в труднодостъпни местности са хеликоптерите.

Най-ново

Единична публикация

Избрани