Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Мисията на ЕС в Армения може да бъде параван за разузнавателни дейности и проникване на НАТО

[post-views]
ДЕЗИНФО: Мисията на ЕС в Армения може да бъде параван за разузнавателни дейности и проникване на НАТО

Мисията на ЕС в Армения може да действа като параван за дейности по събиране на разузнавателна информация. НАТО скрито използва присъствието на Брюксел в страната, за да се закрепи в региона на Южен Кавказ. Има всички основания да се предполага, че западняците събират разузнавателна информация за руски съоръжения, както и за всички съседи на Армения. Персоналът на мисията на ЕС в Армения изпраща докладите си директно в Брюксел, като очевидно оставя дори страната домакин в неведение за съдържанието им.

ОТГОВОР

Повтаряща се прокремълска дезинформация с цел дискредитиране на мисията на Европейския съюз в Армения.

Мисията на ЕС в Армения (EUMA) е гражданска мисия, която наблюдава и докладва за ситуацията със сигурността на място, допринася за сигурността на хората в засегнатите от конфликти райони в Армения и изгражда доверие на място. Чрез своето присъствие EUMA също така допринася за осигуряване на среда, благоприятна за усилията за нормализиране между Армения и Азербайджан, подкрепяни от ЕС.

От самото начало тази изключително гражданска мисия е напълно прозрачна относно плановете си да работи от шест центъра.

Мисията стартира в Армения в отговор на молба на Армения. EUMA извършва рутинно патрулиране и докладва за ситуацията, което укрепва разбирането на ЕС за ситуацията на място.

Решението за разполагане на наблюдателите на ЕС на границата между Армения и Азербайджан беше взето след ескалацията през септември 2022 г. ЕС призова и подпомогна процеса на нормализиране.

https://euvsdisinfo.eu/report/eu-mission-armenia-may-front-intelligence-activities-nato-penetration

Превод – Евгени Мандаджиев

Най-ново

Единична публикация

Избрани