Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Новите кораби ще имат системи за електронна война

[post-views]
Новите кораби ще имат системи за електронна война

Предвиждат покупка на боеприпаси за страйкърите и противотанкови системи „Джавелин”

Нови системи за електронна война да бъдат закупени и инсталирани на двата нови модулни патрулни кораба за Военноморските сили (ВМС), които в момента се изграждат във Варна. Това реши единодушно парламентарната Комисия по отбрана в 50-ото Народно събрание на първото си заседание в сряда, ръководено от председателя на Комисията Христо Гаджев. Депутатите приеха проект на инвестиционен разход за придобиване на системи за радиоелектронна война и радиотехническо въоръжение за усъвършенстване на способностите за борба с подводници.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов обяви по време на заседанието, че при плащането за двата нови кораба не е имало възможност да се реализират т. нар. опция 1 – системи за радиоелектронна война, и опция 2 – радиотехническо въоръжение. Това, от своя страна, води до ограничаване на необходимите бойни възможности на корабите, изтъкна той.

Министър Запрянов напомни, че изграждането на корабите е на стойност 984 млн. лв., като проектът се изпълнява успешно. Но заради променената глобална среда за сигурност сега военният ни флот има нужда и от средства за електронна война. Така придобиването на оборудването по опция 1 и 2 се налага за осигуряването на нужните към момента средства за защита на корабите още от началото на тяхната експлоатация от ВМС, изтъкна министър Запрянов.

Същевременно обаче през последните години цената на това оборудване е нараснала. „След провеждането на преговорите с компанията производител се оказа, че цената за опция 1 и 2 от 2020 г. по първоначалната оферта в размер на 55,4 млн. евро се е увеличила с 49% до 82,8 млн. евро към момента поради общото увеличение на цените в отбранителната индустрия с 40%. Тук влияят кризата с COVID-19 и войната на Русия срещу Украйна”, поясни министър Запрянов. По време на заседанието началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов каза, че в момента вървят плащанията по основния договор за патрулните кораби.

По време на заседанието беше коментиран и напредъкът по други модернизационни проекти. Министър Запрянов посочи, че Министерският съвет е приел решение за осигуряването на боеприпаси за бойните машини на пехотата „Страйкър”, които България ще започне да получава през 2025 г. Решението, което ще бъде изпратено в парламента за одобрение, е на стойност около 118 млн. лв. Подготвя се и подобно решение за придобиване на противотанкови системи „Джавелин”.

Адмирал Ефтимов и министър Запрянов запознаха депутатите и с напредъка по проекта за системата за ПВО. Стана ясно, че съвместна работна група на Министерството на отбраната и Щаба на отбраната води разговори с германското правителство и Бундесвера. „Той (бъдещият договор – б. р.) ще бъде също правителство–правителство. Предстои да разработим проект за инвестиционен разход, който ще мине пак през Министерския съвет и парламента, с което ще завършим подготовката за модернизацията на противовъздушната ни отбрана. Стремим се да се настаним по системата за ПВО в листата за доставки на Бундесвера и да ползваме всички ценови предложения и привилегии, които германското правителство осигурява за техните въоръжени сили”, коментира министър Запрянов.

Текст на снимката:
Министър Запрянов и Христо Гаджев уточняват детайли по проекторешението преди заседанието на Комисията в присъствието на адмирал Ефтимов и заместник-министъра на отбраната Аделина Николова

Фото авторът

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани