Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Войната цели да разбие сигурността в Европа

[post-views]
Войната цели да разбие сигурността в Европа

В условията на реална информационна война трябва да действаме на стратегическо ниво, заяви директорът на ИЦ на МО Владимир Миленски

Войната цели да разбие сигурността в Европа
Фото Николета РАЙДОВСКА

„Противодействие срещу засилените хибридни атаки и пропаганда на Руската федерация в контекста на войната в Украйна” – това беше темата на конференцията с международно участие, която се проведе в Централния военен клуб. Организира я Съюзът на офицерите от резерва (СОР) „Атлантик” и Сдружението на украинските организации в България „Мати Украйна” със съдействието на Министерството на отбраната. При откриването ѝ началникът на политическия кабинет на МО доц. Георги Цветков заяви от името на министъра на отбраната Атанас Запрянов в поздравително слово: „На срещата във Вашингтон бе потвърдено, че това не е война, която иска да откъсне някакви гранични територии от Украйна, това е война, която цели да разбие целия ред на сигурността в Европа, установен след 1991 г.”. Председателят на СОР „Атлантик” полковник о.з. Вилис Цуров изрази надежда конференцията да засили обществените настроения в подкрепа на Украйна. Присъстваха посланикът на Украйна г-жа Олеся Илашчук и изпълняващият длъжността посланик на Великобритания г-жа Кейт Смит, представители на МО, МВнР, МВР и др. Аудиторията беше поздравена от заместник-министъра на отбраната Радостин Илиев.

В конференцията взеха участие известни лектори и експерти от Украйна, Естония, Румъния и България, като доц. д-р Евген Магда – директор на Института за световна политика в Киев, полк. (Р) Виктор Кевлюк – експерт на Центъра за отбранителни стратегии, член на Обществения съвет към МО на Украйна, участник във военните действия в Донбас, Олга Скрипник – председател на Кримската правозащитна група от експертната мрежа на Кримската платформа (по видеовръзка),  о. з. полк. Владимир Миленски – директор на Информационния център на МО, о. з. кап. I р. Васил Данов – Атлантическият съвет на България, Евгени Кръстев – журналист в ИЦ на МО, и др. Те говориха в четири панела: „Не на войната срещу Украйна като противодействие на хибридна война срещу демократичния свят”, „Противодействие на хибридните заплахи в информационното пространство”, „Защита от хибридни заплахи: киберсигурност и критична инфраструктура” и „Устойчивост на обществото в условия на хибридна война”.

Силни думи каза доц. д-р Евген Магда от Украйна: „Ние ще водим тази война, войната за независимост до победа, Украйна няма да се разпадне и това трябва да се осъзнава”. В изказването си Владимир Миленски изтъкна като институционален недостатък в условията на реалната информационна война: Никога не сме поставяли информационната дейност на стратегическо ниво на действие. Винаги сме я поставяли на ниво връзки с обществеността.

Най-ново

Единична публикация

Избрани