Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

 Най-бързо и най-точно

[post-views]
Най-бързо и най-точно

                      

В началото на юли на учебен център „Анево“ край Карлово се състоя държавният военен шампионат по тактическа стрелба с участието на мъжки и женски отбори от СКС, СВ, ВВС, ВМС, СКСО, НВУ „Васил Левски“, Командването за логистична поддръжка и Служба „Военна полиция“.

                               Златните медали

Най-бързо и най-точно
С купата за първото място при мъжете в държавния военен шампионат по тактическа стрелба е водачът на представителните отбори на СКСО майор Гроздан Найдов
 Фото СВ

в индивидуалните и отборните класирания спечелиха представителите на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) с командир генерал-майор Явор Матеев. В индивидуалната надпревара при мъжете на първо място завърши младши сержант Костадин Крушков, на второ –  сержант Боян Донев, и на трето – старши сержант Иван Минчев. И тримата са от СКСО. При жените шампионка стана младши сержант Здравка Бонева от СКСО, а трета се класира съотборничката ѝ младши сержант Ваня Гатева.

Това бе и поводът на разговора ни с водача на отборите на СКСО майор Гроздан Найдов. Той завършва през 2011 г. НВУ „Васил Левски“ със специалност „Разузнаване“ и е разпределен в тогавашната 68-а бригада „Специални сили“, сега СКСО. След 7 години като взводен командир е назначен за началник на Центъра за специална тактическа подготовка в Учебния център на Специалните сили. На тази длъжност е 2 години. През 2022 г. завършва академия в Монтерей, Калифорния (САЩ) –  Naval Postgraduate School. И оттогава е началник-щаб на Учебния център на СКСО за подготовка и бойно осигуряване.

Откога е увлечението му по тактическата стрелба? „Тя всъщност е съвременният начин за водене на дисциплината огнева подготовка. С нея се занимавам още с идването ми в Специалните сили. За мой късмет попаднах на доста добри офицери, които започваха провеждането на такъв вид подготовка. И благодарение на тях се запалих и аз. В сравнение с другите офицери имах пропуски в тази подготовка. И тогава реших да се занимавам постоянно, това ми беше и мотивацията да навляза задълбочено в такова обучение. През 2012 г. вече се подготвяхме за участие в подобни състезания. И оттогава, година след година, провеждах тренировки, четях литература, гледах доста материали и видеа…И така тактическата стрелба ми стана

                                     Професия, и хоби

Реално я практикувам и в свободното време“,  разказва майор Найдов.

След години започват и държавните военни шампионати на Министерството на отбраната по тактическа стрелба. За първи път  през 2020 г. се провежда тестово състезание за мъже и жени извън класирането на учебния център „Анево“ на 61-ва Стрямска бригада с подкрепата на българската Т-клас федерация. Тогава при жените първа е младши сержант Ваня Гатева от СКСО. Тя е победителка и в следващите, вече официални шампионати по тактическа стрелба през 2021, 2022 и 2023 г.

„Тактическата стрелба трябва да се наложи във всяка една структура. Трябва да се стремим да водим огневата подготовка по този начин. Ако говорим за тактическа и нетактическа стрелба, ще съществува едно деление. Например може да се каже, че трето контролно упражнение е пак тактическа стрелба. Има тактическа обстановка и много цели за поразяване, както е при състезанията. Разликата е факторът време. Защото, като се отчита времето, всеки един стрелец трябва на максимум да си покаже уменията. И по този начин вече излиза наяве кой до какво ниво е стигнал. Сложим ли фактор време и трябва да се изпълнят задачите възможно най-бързо, тогава проличават стрелковите умения, начинът на мислене, фокусът, много качества, които всеки един военнослужещ трябва да притежава“, обяснява началникът на щаба на Учебния център на СКСО.

За първото си място в класирането при жените младши сержант Здравка Бонева от СКСО получава грамотата от командира на 61-ва бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов

Той припомня накратко и

                                       особеностите

на тактическата стрелба. Има т.нар. сцени с мишени на близки, средни и далечни разстояния. И стрелбата е от различни позиции, като оръжието може да е един вид или в комбинация с друго. Целта е да се премине този курс на стрелба максимално точно за минимално време. Могат да се измислят безброй варианти, в които военнослужещият е поставен във всякакви възможни сценарии, които той не може предварително да заучи. И това е едно ефективно оценяване, защото стрелящият не знае какво го очаква  и решава тактическата обстановка. Така обективно се вижда подготовката на всеки един военнослужещ.

По правилник има и време, в което стрелящият се запознава с обстановката, но то е кратко и недостатъчно. Това запознаване е без стрелба, но състезателят може да си направи сметка къде да презареди оръжието, откъде да стреля по няколко мишени, колко спирания да извърши. И след това има право само на едно преминаване, така че всички участници са поставени при еднакви условия.

Какви качества трябва да притежава добрият състезател по тактическа стрелба? Според майор Найдов, освен че той трябва да е бърз и ловък, но и психически трябва да е много концентриран и фокусиран върху изпълнението на курса за стрелба. Трябва много бързо да мисли къде ще презареди, какъв ще бъде следващият му ход…Трябва да притежава много големи съобразителност и спокойствие. Трябва да е „вътре“ в сцената, да знае какво следва, какво се случва…Има доста сложни сцени и е нужна голяма концентрация.

Класиране при мъжете: На първо място е  младши сержант Костадин Крушков, на второ –  сержант Боян Донев, и на трето –  старши сержант Иван Минчев. И тримата са от СКСО

Все пак може ли да посочи как подбира своите състезатели? Кое е основното, което ги отличава?  Майорът не се замисля особено на този въпрос и отговаря: „Има доста добре стрелящи военнослужещи. Но освен стрелковите умения за мен

                                  водеща е мотивацията

тя е основна в моята работа. Гледам тези, които ръководя, да се водят от желанието за работа, да си на 35-градусова жега на полигона, и да бягаш, да стреляш… За мен освен всички други качества, които трябва да притежава един състезател, основен критерий е мотивацията.“

Накрая на разговора ни майор Гроздан Найдов не забравя да се върне към последното състезание по тактическа стрелба на учебен център „Анево“. Но не да припомни резултатите, а да поздрави домакините от 61-ва Стрямска бригада за изключително добрата организация и лично да благодари на подполковник Димитър Димитров и майор Иван Ножделов. Защото самият той отлично знае какво е да се организира  държавен военен шампионат по тактическа стрелба с участието на мъжки и женски отбори.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани