Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Парламентът прие на първо четене законопроекта за въвеждане на еврото в Република България

[post-views]
Парламентът прие на първо четене законопроекта за въвеждане на еврото в Република България

Парламентът прие на първо четене законопроекта за въвеждане на еврото в Република България със 114 гласа „за“, 37 „против“ и 11 „въздържал се“.

В подкрепа гласуваха от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“, ДПС и десет депутати, нечленуващи в парламентарна група. „Против“ бяха от „Възраждане“, „БСП за България“ и двама независими депутати, а от „Има такъв народ“ се въздържаха.

Със законопроекта се определят ключови за преминаването към единната европейска валута правила – за превалутиране и за закръгляване. Въвеждат се преходни периоди, които ще позволят на гражданите да се адаптират към новата валута.

В рамките на „периода на двойно обозначаване“ цените и другите парични суми за плащане ще бъдат изписвани както в левове, така и в евро. Това задължение ще започне един месец след датата на влизане в сила на Решението на Съвета на Европейския съюз за приемането на еврото от Република България и ще остане в сила за срок една година след въвеждането на еврото.

Въвежда се „период на двойно обращение на лева и еврото“. В срок до един месец от датата на въвеждане на еврото левът и еврото едновременно ще бъдат законни платежни средства. След изтичането на този период левът ще престане да бъде законно платежно средство.

Предвидено е Българската народна банка (БНБ) да обменя безплатно, в неограничено количество и без ограничение във времето банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс. През първите шест месеца след въвеждането на еврото банкноти и монети ще могат да се обменят безплатно от левове в евро и в кредитните институции (банките). За същия период „Български пощи“ ЕАД ще обменят безплатно банкноти и монети от левове в евро в населените места, където няма офиси или клонове на кредитна институция.

Всички сметки – разплащателни, депозитни, спестовни и други сметки в местни банки, ще бъдат еднократно, автоматично и безплатно превалутирани в евро на датата на въвеждане на еврото в България. От тази дата и титулярите на сметки ще могат да теглят от сметките си само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка.

Регламентирани са и правилата във връзка с адаптирането на информационните системи за работа с евро, както и адаптирането на регистри, счетоводни документи и други документи към еврото.

Със законопроекта не се определя конкретната дата на въвеждане на еврото или официалния валутен курс на лева към еврото. Датата и курсът ще бъдат определени от Съвета на ЕС с единодушно решение на държавите-членки, чиято парична единица е еврото, и Република България, се посочва в доклада на бюджетната комисия в парламента.

Срокът за предложения между първо и второ четене на законопроекта за въвеждане на еврото в България беше съкратен на три дни, като срещу това възразиха от „Възраждане“. 

По време на дискусията Петър Петров („Възраждане“) посочи, че с приемането на този закон „на всички български граждани, особено на тези, които имат спестявания, ще им се наложи своите левчета да ги обменят в евро в определен срок, иначе ще се превърнат в обикновени хартийки“. Като отидат да ги обменят в евро, ще се съберат едни лични данни и информация, тяхното ЕГН и размерът на обменената от тях сума от банката ще бъдат предадени на Националната агенция по приходите, която има пълната свобода да направи ревизия на съответното физическо лице, посочи той. Според Петров на сериозна част от българските граждани ще им е много трудно да докажат откъде ги имат тези спестявания и ще трябва да платят 10% данък върху доходите.

Асен Василев (ПП-ДБ) обясни, че хората ще имат неограничен срок да си обменят парите от левове в евро в БНБ без комисионна, срокът е ограничен само за търговските банки. Всички средства, които стоят по буркани и под дивани, се декларират, само ако те са над прага в закона за мерките срещу пране на пари, така че повечето български граждани въобще няма да бъдат засегнати от това ограничение, посочи той. Тези, които ще бъдат засегнати, са тези, които имат средства в особено големи размери и не могат да докажат откъде са им средствата, добави Василев.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани