Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Споразумение с Русия би било „сделка с дявола“, каза съветник на украинския президент

[post-views]
Споразумение с Русия би било „сделка с дявола“, каза съветник на украинския президент

Сключване на споразумение с Русия за прекратяване на войната с Украйна би било равнозначно на сделка с дявола, заяви в интервю за Асошиейтед прес Михайло Подоляк, висш съветник на украинския президент Володимир Зеленски.

Според Подоляк споразумение би дало на руския президент Владимир Путин време да укрепи армията си и да пристъпи към нова, може би по-ожесточена фаза на войната.

„Ако ви се подписва сделка с дявола, който след това да ви завлече в ада, тогава давайте. Русия е такава“, заяви Подоляк, питан за възможността за мирно споразумение за Киев.

„Ако днес подпишете нещо с Русия, при което тя да не загуби войната и да не е правно отговорна за масовите престъпления, това значи, че сте си подписали билет за продължаване на войната в различен мащаб, с други главни герои, с различен брой убити и измъчени хора“, заяви съветникът на украинския президент.

Подобна гледна точка се споделя сред екипа на Зеленски и широки слоеве от украинското население, твърди АП. Но същевременно Киев продължава да се изправя пред сложни условия на фронта срещу по-голямата и добре въоръжена руска армия, както и пред несигурността около равнището на политическа подкрепа от страна на най-близкия съюзник на Украйна – САЩ.  Проучване на Киевския международен институт за социология установи, че делът на украинците, които са против териториални отстъпки на Русия в замяна на мир, продължава да намалява. Той беше 55% през юли в сравнение със 74% през декември миналата година.

Дори Зеленски намекна за желанието си да преговаря с Русия за първи път след пълномащабното нахлуване през 2022 г., предполагайки, че Москва трябва да изпрати делегация на следващата световна среща на високо равнище за мир, която се очаква през ноември, отбелязва АП.

Но Подоляк настоя, че споразумение сега само ще отложи по-голямото насилие.

„Да, може да има замразяване на конфликта за известно време. Но това значи, че Русия ще работи над грешките си и ще модернизира армията си. Страната агресор не е дошла на територията на Украйна да подписва мирно споразумение“, заяви той.

Междувременно Украйна внимателно следи обратите в предизборната кампания в САЩ. Подоляк заяви, че президентът Зеленски е убеден, че правителството му е установило добри отношения и с двете страни на вота.

„Украйна има добри отношения и с Републиканската партия, и с Демократическата. Не става дума за лични отношения на ниво кандидат-лидер. Става дума за институционални отношения между американските партии и партиите и институциите в Украйна“, допълни той. „Независимо кой застане начело в Белия дом, не виждам сценарий, при който ще е възможно да се спре помощта за Украйна“, заключи той.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани